Alegeri 2016/Promo-LEX: CEC și-a încălcat propria hotărâre

  • 15 Septembrie 2016 21:49
Alegeri 2016/Promo-LEX: CEC și-a încălcat propria hotărâre

Comisia Electorală Centrală și-a încălcat propria hotărâre atunci când a recepționat semnăturile colectate în favoarea candidatului Partidului Democrat, Marian Lupu, într-o zi nelucrătoare, sâmbătă, 3 septembrie, se arată într-un raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX.Pe de altă parte, președintele CEC, Alina Russu, a declarat că  nu a fost încălcat programul de activitate…

Comisia Electorală Centrală și-a încălcat propria hotărâre atunci când a recepționat semnăturile colectate în favoarea candidatului Partidului Democrat, Marian Lupu, într-o zi nelucrătoare, sâmbătă, 3 septembrie, se arată într-un raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX.

Pe de altă parte, președintele CEC, Alina Russu, a declarat că  nu a fost încălcat programul de activitate al Comisiei.

Autorii raportului notează că este vorba despre o încălcare unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale, prin recepționarea semnăturilor adunate în favoarea unui candidat într-o zi de odihnă, nu și a Codului Electoral care nu prevede expres modalitatea de depunere a listelor de subscripție. Totuși, CEC l-a favorizat indirect pe candidatul PD, Marian Lupu a declarat directorul de programe al Promo-LEX, Pavel Postică.

„CEC și-a încălcat propria hotărâre, Nr. 122, în ceea ce privește ordinea și modalitatea depunerii actelor necesare pentru înregistrare. Din punctul nostru de vedere, acest lucru, poate, indirect a favorizat acest candidat, ca să fie cât mai sus în topul listei”, a declarat Pavel Postică.

Pe de altă parte, președintele CEC, Alina Russu, a declarat pentru Radio Chișinău că programul de activitate al Comisiei nu a fost încălcat, iar grupurile de inițiativă pot depune semnăturile imediat ce au adunat numărul necesar, iar restricțiile de depunere țin numai de termenul limită, care este data de 29 septembrie.

 

„Agenda de activitatea de colectare nu o stabilește CEC. Din momentul în care grupul de inițiativă și-a făcut meseria, a colectat semnăturile, candidatul desemnat are documentele gata pentru a fi depuse în set pentru a solicita înregistrarea la CEC, ei sunt în drept să vină”, a declarat Alina Russu.

 

Amintim că și Platforma Demnitate și Adevăr a atacat în judecată Comisia Electorală Centrală, pentru că a primit listele de subscripție cu semnăturile în favoarea lui Marian Lupu, sâmbătă, 3 septembrie.

 

În raportul de monitorizare, Promo-LEX a mai constatat utilizarea resurselor administrative la colectarea semnăturilor de către grupurile de inițiativă ale unor candidați, precum și ne-indicarea în rapoartele financiare a tuturor cheltuielilor.

 

Autorii mai semnalează și o lacună legislativă, deoarece pentru membrii grupurilor de inițiativă nu au fost prevăzute situațiile de incompatibilitate, astfel că unii dintre ei, fiind în funcții publice, au participat la colectarea semnăturilor în timpul orelor de lucru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău