Promo-LEX: Abateri în campania electorală 2015

  • 21 Mai 2015 17:47
Promo-LEX: Abateri în campania electorală 2015

Al doilea raport de monitorizare a alegerilor locale generale al Asociației Promo-LEX relevă o serie de abateri.

Abateri cum ar fi utilizarea resurselor administrative de către unii concurenți și oferirea cadourilor electorale, dar și nedeclararea tuturor cheltuielilor efectuate în primele săptămâni de campanie.

Din cei 9 concurenți care au depus rapoarte electorale la Comisia Electorală Centrală, doar 5 au indicat venituri și cheltuieli până la data de 8 mai, când au fost afișate ultimele rapoarte. Unele partide au înregistrat contribuții de peste 1 milion de lei numai de la un singur donator. Cheltuielile cele mai multe au fost pentru publicitate, peste 80 la sută, dar observatorii Pomo-LEX au constatat și o serie de cheltuieli nedeclarate de către unii concurenți, a subliniat reprezentanta Asociației, Cornelia Călin.

„Cel puțin trei concurenți electorali nu au raportat cheltuieli pentru 5 concerte. La capitolul cheltuieli pentru publicitate, în rapoartele depuse la CEC a celor 5 concurenți electorali, dar și dintre cei care nu au depus, 4 au făcut cheltuieli. Niciun concurent electoral, în această perioadă, nu a reflectat cheltuieli reale privind chiria și serviciile de întreținere ale sediilor”, a declarat Cornelia Călin. 

Unii concurenți au oferit cadouri electorale și au utilizat resurse administrative, a remarcat Pavel Postică, director de programe al Asociației Promo-LEX.

„Deja avem 22 de cazuri de utilizare a resurselor administrative. De cele mai dese ori este vorba de utilizarea transportului de serviciu, a localurilor publice, utilizarea funcției publice și exercitarea funcției, chiar dacă a fost suspendată activitatea. Atestăm 9 cazuri de oferire a cadourilor electorale – aceleași pachete alimentare”, a declarat Pavel Postică.

Comisia Electorală Centrală nu fost sesizată, deocamdată, în privința unor asemenea abateri, a declarat pentru Radio Chișinău secretarul CEC, Andrei Volentir.

„Folosirea resurselor administrative, a cadourilor – noi nu avem vreo contestație pe aceste subiecte”, a declarat Andrei Volentir.

Totodată, cazurile de mituire a alegătorilor trebuie documentate mai întâi de poliție, ca ulterior CEC să poată lua vreo decizie de ordin electoral față de candidați, a mai explicat Andrei Volentir.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău