Promo - Lex | APEL cu privire la eliberarea prizonierilor politici și încetarea persecutării activiștilor civici din regiunea transnistreană

  • 07 Octombrie 2021 10:54
Promo - Lex | APEL cu privire la eliberarea prizonierilor politici și încetarea persecutării activiștilor civici din regiunea transnistreană

Astăzi, 7 octombrie 2021 o delegație a Republicii Moldova condusă de Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Vlad Kulminski, se va afla în Moscova pentru a discuta mai multe subiecte bilaterale.

În contextul acestei vizite Asociația Promo-LEX solicită membrilor delegației Republicii Moldova să discute cu autoritățile ruse problemele respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Promo - Lex amintește faptul că ambele state sunt responsabile de situația drepturilor omului, în mod deosebit vom menționa problema aplicării tratamentelor inumane și degradante, aplicarea abuzivă a reținerilor și aresturilor în regiune, inclusiv în temeiul unor învinuiri falsificate și împotriva persoanelor care au opinii critice față de regim și persoanele care controlează acest teritoriu al Republicii Moldova.

Mai nou, regimul de la Tiraspol a pus în practică sistemul represiv împotriva persoanelor care se expun liber în spațiul public, astfel fiind condamnate pentru presupuse fapte de extremism și spionaj. Unul dintre cele mai recente cazuri, în acest sens, a fost reținerea abuzivă și nejustificată de către structurile paramilitare din regiunea transnistreană a lui Dorel Roșca, veteran al războiului de pe Nistru, la data de 5 octombrie 2021. Totodată, la moment în așa numitele penitenciare sunt deținute sau riscă să fie deținute mai multe persoane care s-au expus critic față de regimul transnistrean aservit Federației Ruse, se arată în comunicat.

Având în vedere că vizita delegației Republicii Moldova la Moscova este un prilej pentru abordarea acestor probleme, Promo-LEX solicită în mod repetat autorităților ambelor state să depună întreg efortul pentru:

• eliberarea imediată a lui Oleg Horjan, Adrian Glijin, Serghei Mirovici, dar și a altor deținuți politici din regiunea transnistreană acuzați abuziv de comiterea mai multor infracțiuni fără nici o fundamentare;
• încetarea urmăririi penale în privința persoanelor care se fac ”vinovate” de încălcarea ”legii extremismului” adoptate de către regimul de la Tiraspol și care constituie un instrument de represiune împotriva libertății de exprimare;
• asigurarea accesului liber pentru monitorizarea eficientă a situației privind drepturile omului în regiunea transnistreană, inclusiv prin implicarea apărătorilor drepturilor omului dar și a raportorilor speciali ai ONU.

Asociația Promo-LEX consideră că aspectele ce țin de respectarea drepturilor omului sunt elemente de bază care vor ajuta pozitiv și eficient procesul de identificare a soluțiilor pentru rezolvarea pașnică a problemei transnistrene. Dacă aceste aspecte vor fi ignorate în continuare, procesul de negocieri va rămâne unul formal, ineficient și fără rezultate.
Totodată, Asociația Promo-LEX subliniază importanța consultării și implicării în proces a reprezentanților societății civile, care monitorizează situația respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:1,54 m/s
Fri
22
Sat
24
Sun
24
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău