Proiectul PSRM privind statutul limbii ruse în R.Moldova a fost votat în prima lectură

  • 03 Decembrie 2020 18:02
Proiectul PSRM privind statutul limbii ruse în R.Moldova a fost votat în prima lectură

Proiectul PSRM privind statutul limbii ruse în R.Moldova a fost votat în prima lectură de către socialiști și deputații Partidului Șor. Inițiativa a fost votată fără dezbateri și pe fundalul protestelor opoziției din Parlament.

Amintim că, socialiștii și-au dorit prin această propunere fortificarea statutului limbii ruse, obținând ca aceasta să fie limbă de comunicare interetnică în R. Moldova, astfel încât ar deveni, practic, a doua limbă oficială în R. Moldova. 

Proiectul a fost criticat dur de opoziție și analiștii politici. Astfel, deputații de la PAS, Platforma DA și PDM au boicotat ieri, 2 decembrie, ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media în cadrul căreia a fost avizat acest proiect. 

Anterior, analiștii politici au declarat pentru Radio Chișinău că proiectul de lege privind statutul limbii ruse, înregistrat de un grup de deputați socialiști este o încercare a acestei formațiuni și a președintelui în exercițiu Igor Dodon de a recupera încrederea Moscovei, dar și a propriului electorat dezamăgit, după înfrângerea acestuia la alegerile prezidențiale, consideră analiștii politici. Ei însă atrag atenția asupra pericolelor pe care le poate provoca adoptarea acestei legi, în special prin amplificarea tensiunilor interetnice.

CITIȚI ȘI: Experți: Proiectul de lege privind statutul limbii ruse al PSRM este o încercare de a recupera încrederea Moscovei, dar și a propriului electorat dezamăgit, după înfrângerea la prezidențiale

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Tue
2
Wed
0
Thu
-0
Fri
-4
Sat
1

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău