Experți: Proiectul de lege privind statutul limbii ruse al PSRM este o încercare de a recupera încrederea Moscovei, dar și a propriului electorat dezamăgit, după înfrângerea la prezidențiale

  • 25 Noiembrie 2020 13:40
Experți: Proiectul de lege privind statutul limbii ruse al PSRM este o încercare de a recupera încrederea Moscovei, dar și a propriului electorat dezamăgit, după înfrângerea la prezidențiale

Proiectul de lege privind statutul limbii ruse, înregistrat de un grup de deputați socialiști este o încercare a acestei formațiuni și a președintelui în exercițiu Igor Dodon de a recupera încrederea Moscovei, dar și a propriului electorat dezamăgit, după înfrângerea acestuia la alegerile prezidențiale, consideră analiștii politici. Ei însă atrag atenția asupra pericolelor pe care le poate provoca adoptarea acestei legi, în special prin amplificarea tensiunilor interetnice.

Deputații socialiști au înregistrat zilele trecute proiectul de lege privind statutul limbii ruse care are drept scop protejarea și asigurarea funcționării acesteia pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul, practic, egalează statutul limbii ruse cu cel al limbii române în instituțiile de stat, dar și în întreprinderi și asociații obștești, unde angajații vor fi obligați să comunice în această limbă dacă cetățenii li se vor adresa sau vor scrie interpelări în limba rusă.

Autorii fac referire la faptul că Republica Moldova este stat multietnic, iar rusa are statut de limbă de comunicare interetnică.

Prin această inițiativă Partidul Socialiștilor nu va fortifica relațiile interetnice, așa cum pretinde că își propune, dar le va tensiona, consideră analistul politic Anatol Țăranu. În opinia sa, proiectul reprezintă o tentativă disperată a PSRM și a lui Igor Dodon de a recupera electoratul său tradițional.

„Încearcă să recupereze acest electorat, dar o face prin metode absolut inadmisibile, provocând o tensionare a relațiilor interetnice din Republica Moldova. De fapt este o sfidare a majorității etnice, o încercare de a restabili statutul limbii ruse după calapoadele sovietice, este o lovitură adusă suveranității Republicii Moldova”, a menționat Anatol Țăranu.

Și expertul Nicolae Negru consideră că inițiativa trebuie legată de înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, urmată de pierderea încrederii din partea Moscovei. În opinia sa, realizarea acestui proiect ar împinge societatea Republicii Moldova la tensiunile interetnice din anii 90.

„Acum când cei care vorbesc limba rusă încep să se obișnuiasdcă cu faptul că trebuie să însușească și limba română, iarăși introducem ceea ce a mai fost - această dominație a limbii ruse. Societatea nu o să se liniștească ușor. Vor mai fi necesari încă 30 de ani dacă se pronește pe această cale.”, a declarat Nicolae Negru.

Amintim că Igor Dodon a promis fortificarea statutului limbii ruse în campania electorală pentru alegerile prezidențiale pe care le-a pierdut. Potrivit datelor recensământului, rusa este principala limbă de comunicare pentru aproximativ 20% de cetățeni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău