Proiectul privind introducerea Limbii Române în Constituție va fi dezbătut în actuala sesiune parlamentară
-
02 Octombrie 2018 12:28
Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a anunțat, astăzi, în cadrul briefingului susținut de Partidul Democrat din Moldova, că proiectul privind modificarea Articolului 13 din Constituție va fi dezbătut până al sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.
Ședința de astăzi a PD a avut loc în format lărgit, cu participarea membrilor Guvernului și ai coaliției de guvernare, fiind prezentate prioritățile Legislativului în această sesiune. Astfel, Valeriu Ghilețchi a declarat că vor fi dezbătute mai multe inițiative privind modificarea Constituției R. Moldova. „Avem pe ordinea de zi și proiecte de legi privind modificarea Constituției, cum ar fi proiectul de lege privind includerea sintagmei de integrare europeană în textul Constituției. Nu am discutat astăzi despre proiectul privind modificarea Articolului 13 din constituție. Grupul parlamantar Popular European susține această modificare. Încă urmează să discutăm să vedem ce facem cu el. Oricum, aceste proiecte, care sunt deja înregistrate în Parlament, urmează să fie dezbătute și luată o decizie în această sesiune parlamentară”, a afirmat vicepreședintele Parlamentului.
În același timp, șeful Legislativului, Andrian Candu a anunțat că va fi prezentată o nouă lege a salarizării pentru că decalajul este foarte mare între angajați, inclusiv la stat, vor fi aprobate bugetele pentru 2019 și se intenționează acordarea unui vot final privind Codul Audiovizualului. Andrian Candu a mai dat asigurări că în plenul Legislativului vor fi audieri privind fraudele bancare.
Amintim că PLDM a înregistrat, în noiembrie 2017, proiectul de lege privind modificarea Articolului 13 din Constituție privind modificarea denumirii limbii. Proiectul a fost înregistrat în Parlament sub numărul 339.
Grupurile parlamentare ale PL și PLDM au condiționat introducerea în Constituție a vectorului european, proiect al PD, de schimbarea articolului 13 privind denumirea limbii oficiale.
În 2013, Curtea Constituțională a decis că textul Declarației de Independență din 1991, în care este stipulat că Limba Română este limba oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra Constituției votată în 1994.