Proiectul privind crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei a fost supus consultărilor publice
-
30 Mai 2023 16:16
Proiectul de lege privind crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei – Patriot a fost supus consultărilor publice. Propunerile pentru îmbunătățirea calității documentului pot fi înaintate până la data de 9 iunie. Anunțul a fost făcut astăzi de instituția prezidențială, transmite MOLDPRES.
Potrivit proiectului supus consultărilor publice, Centrul nou-creat va fi o autoritate publică independentă, ce va funcționa la nivel național ca structură unică. Acesta va avea misiunea de a consolida eforturile interinstituționale în lupta împotriva dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale.
Printre funcțiile noii instituții vor fi dezvoltarea mecanismelor de identificare și combatere a dezinformării, dezvoltarea mijloacelor de comunicare între stat și cetățean, evaluarea comprehensivă a spațiului informațional public, asigurarea schimbului de informații cu autoritățile și instituțiile statului, aducerea la cunoștință publicului larg a informațiilor ce constituie dezinformare, elaborarea și implementarea unui ansamblu coordonat de acțiuni și inițiative ce au drept scop verificarea veridicității faptelor și transmiterea informațiilor factologice către publicul larg.
Centrul va fi condus de un director, selectat în baza unui concurs public și numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de cinci ani, cu posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Activitatea Centrului se propune a fi finanțată din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare alocate de donatori, inclusiv prin programe de asistență financiară externă și alte surse legale.
Inițiativa creării unui Centru național de apărare informațională si combatere a propagandei denumit simbolic „Patriot” a fost anunțată ieri de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a argumentat necesitatea creării noii instituții prin faptul că propaganda este o amenințare directă la securitatea Republicii Moldova și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al țării.