Proiectul privind Consiliul Superior al Magistraturii, aprobat de Guvern

  • 18 Octombrie 13:36
Proiectul privind Consiliul Superior al Magistraturii, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit modificărilor propuse de Ministerul Justiției, CSM va avea cu 2 membri mai mult, aleși din rândul profesorilor titulari de drept. Aceștia vor fi selectați printr-un concurs organizat de minister. Noua lege prevede și posibilitatea de suspendare a președinților și vicepreședinților instanțelor de judecată, dacă sunt suspectați de trafic de influență sau acte de corupție.

Magistrații nu-și vor putea exercita funcția pe toate durata anchetei realizate de către inspecția judiciară. La fel, a fost modificată reprezentarea instanțelor în CSM. Dacă acum, CSJ, Judecătoriile și Curțile de apel, deleagă câte 2 membri. Potrivit noului proiect, din partea Curții Supreme de Justiții, în CSM, va veni doar un judecător; din partea Curților de Apel – 2; iar din partea judecătoriilor – 3. Dacă magistratul va fi transferat la altă instanță care este ierarhic, fie superioară, fie inferioară, își va pierde statutul de membru al CSM. Ministerul Justiției propune și extinderea mandatelor de 4 ani, până la numirea în funcție a altor membri. Modificările îi vizează și pe președinții și vicepreședinții instanțelor, a declarat Olesea Stamate la ședința guvernului:

„Propunem a aplica măsuri provizorii de suspendare din funcție a președinților și vicepreședinților instanțelor de judecată, în cazul în care vor exista bănuieli rezonabile privind comiterea infracțiunilor prevăzute de articolele 324 și 326 din Codul Penal, articole de corupție și trafic de influență; până la verificarea circumstanțelor de către inspecția judiciară și finalizarea procedurii.”

 

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul parlamentului și face parte din pachetul de legi al reformei în justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
-3,94 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:5,1 m/s
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
3 °C
Tue
4 °C
Wed
5 °C

Curs oficial BNM 22 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3233 0.0341
USD 17.4327 -0.0117
RON 4.0418 0.0052
UAH 0.7227 0.0007
RUB 0.2734 0.0008
Arhivă Radio Chișinău