Proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2023 a fost aprobat în prima lectură. Printre prevederi se regăsește introducerea cotei 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderi micro, mici sau mijlocii
-
12 Decembrie 2022 13:23
Cu votul majorității parlamentare, proiectul lege cu privire la politica fiscală și vamală pentru 2023 a fost votat, astăzi, în prima lectură. Obiectivele de bază ale documentului sunt crearea condițiilor favorabile dezvoltării afacerilor, dar și consolidarea venitorilor bugetare necesare, a declarat în fața deputaților ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. Și, în timp ce deputații PAS au susținut proiectul, cei din blocul comuniștilor și socialiștilor l-au criticat, iar fracțiunea Partidului Șor a boicotat ședința de astăzi a Parlamentului, transmite Radio Chișinău.
Proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2023 a fost aprobat în prima lectură, cu 58 de voturi ale deputaților PAS. Prezent în fața aleșilor poporului, ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că proiectul vine să fortifice activitatea Guvernului pentru a face față multiplelor crize cu care se confruntă Rep. Moldova.
Principalele măsuri incluse în politica fiscală și vamală, a declarat ministrul, au la bază câteva obiective – printre care crearea condițiilor favorabile dezvoltării afacerilor, dar și consolidarea venitorilor bugetare necesare finanțării cheltuielilor publice. Totuși, ministrul crede că 2023 ar putea fi nu mai bun decât anul 2022.
„În cazul în care vom avea condiții meteo favorabile și al unui climat regional mai favorabil, se așteaptă ca în a doua jumătate a anului 2023 lucrurile să se schimbe, iar spre finele anului să avem o creștere economică de 2 la sută”, a spus Budianschi.
Dezbaterea proiectului în plenul Parlamentului nu s-a lăsat fără critici. Deputații socialiști și cei comuniști au declarat că politica fiscală și vamală nu vine cu măsuri clare ce ar ajuta cetățenii. Deputatul socialist, Vlad Batrâncea, spune că documentul nu promovează decât interesele băncilor comerciale, petroliștilor și companiilor mari în detrimentul statului.
„Nu am auzit măcar ceva concret despre creșterea economică, din ce surse, ce programe vor fi pentru a ajuta mediul de afaceri, pentru a ajut agricultorii. Nimic. Zero ca, conținut, însă abordări filozofice și semi-științifice”, a declarat Bătrâncea.
În același timp, deputata socialistă Tatiana Cunețchi, s-a arătat indignată de faptul documentul este supus votului în Legislativ abia acum, deși, spune ea, acest lucru trebuia făcut până la mijlocul verii.
„Tot dvs. spuneți că obiectivul principal al Guvernului rămâne a fi promovată o politică care ar asigura sustenabilitatea bugetară și gestionarea responsabilă a finanțelor publice. Cum vreți să gestionați responsabil, dacă dvs. dați dovadă de iresponsabilitate”, a spus Cunețchi.
Ministrul Finanțelor a recunoscut că aceasta nu este o practică bună, însă a precizat că odată cu declanșarea războiului din Ucraina, lucrurile s-au schimbat dramatic, precizând că a fost nevoie de revizuit mai multe lucruri și de efectuat consultări ample cu partenerii externi. Între timp, deputatul PAS, Sergiu Lazarencu, a menționat că proiectul vine să pună bazele unei economii sănătoase.
„Vreau să felicit Guvernul, Ministerul Finanțelor pentru o politică curajoasă și pro-business. O politică fiscală de viziune și dezvoltare”, a punctat Lazarencu.
Printre prevederile documentului se regăsește introducerea cotei 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderi micro, mici sau mijlocii, în cazul nerepartizații profitului net în următorii trei ani; amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari; implementarea conceptului de restituire a TVA în cont de la 1 ianuarie 2023; taxarea inversă a TVA la importul de servicii. Totodată, proiectul prevede majorarea salariului minim de la 3500 lei la 4000 lei. La fel, termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei ar putea fi prelungit până la 1 iulie 2023, iar încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate integral către bugetele locale.