Proiectul noului Cod electoral a fost prezentat la Chișinău | Scrutinele ar putea fi organizate în altă zi decât duminica

  • 25 Mai 2022 13:26
Proiectul noului Cod electoral a fost prezentat la Chișinău | Scrutinele ar putea fi organizate în altă zi decât duminica

Reducerea numărului membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC), permanentizarea activității structurilor electorale, schimbarea zilei alegerilor, introducerea votului electronic și implicarea Diasporei în organizarea scrutinelor, o transparență mai mare a finanțarea partidelor și campaniilor electorale – sunt câteva dintre noile prevederi ale proiectului Codului electoral făcut public astăzi, transmite Radio Chișinău.

Proiectul Codului electoral ar putea fi adoptat până în toamnă. Documentul prevede, între altele, că activitatea structurilor electorale, inclusiv cele de nivelul doi, va fi permanentizată, iar numărul de membri ai CEC va fi redus de la nouă la șapte. Prevederile cu privire la autoritatea electorală ar urma să intre în vigoare din anul 2026, potrivit membrului CEC, Lilian Enciu:

„Durata mandatului fiecărui membri al CEC urmează să fie una individuală și va avea o durată de cinci ani. Cei 7 membri vor fi numiți, după cum urmează: un membru va fi numit desemnat de președintele RM, doi membri vor fi desemnați de CSM, alți doi vor fi desemnați de Guvern și alții doi de către Parlament.”

O altă noutate a proiectului este că scrutinele ar putea avea loc în zilele de sâmbătă și nu duminica, după cum a anunțat membrul CEC, Sergiu Gurduza.

„CEC propune ca ziua alegerilor să nu fie în continuare duminică, dar sâmbătă. Astfel, alegerile urmează să aibă loc într-o singură zi de sâmbătă, conform actului de stabilire a datei alegerilor.”

Proiectul urmărește creșterea transparenței financiare a campaniilor electorale și finanțării partidelor. Vicepreședintele CEC, Pavel Positcă:

„Insistăm pe ideea că locul de muncă și funcția ocupată de către donator trebuie să fie făcută publică. Asta oferă și o transparență a donațiilor. Am propus să fie limitate donațiile din partea persoanelor care nu înregistrează venituri oficiale.”

O altă noutate a proiectului este introducerea votului prin Internet, potrivit membrului CEC, Alexandru Musteață.

Votul prin Internet nu înlocuiește votul tradițional. Este o metodă alternativă. Al doilea aspect este votul prin internet anticipat. Votarea prin Internet, așa cum arată practica altor țări, trebuie să se desfășoare câteva zile la rând.”

Proiectul Codului electoral propune deschiderea gratuită în bănci a fondurilor electorale. Documentul recomandă noi reglementări ce țin de listele de colectare a semnăturilor în sprijinul candidaților, dar și cu privire la listele electorale. Proiectul mai prevede obligarea președintelui țării de a depune o declarație privind incompatibilitatea cu alte funcții. Proiectul Codului electoral oferă posibilitatea deschiderii secțiilor de votare în afară țării, în localitățile în care sunt nu mai puțin de 500 de cetățeni cu drept de vot și stipulează o implicare mai mare a cetățenilor din Diaspora în organizarea proceselor electorale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău