Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat în prima lectură, după aproape trei ore de dezbateri parlamentare

  • 12 Decembrie 2022 17:56
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat în prima lectură, după aproape trei ore de dezbateri parlamentare

După ce a fost dezbătut aproape trei ore, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat astăzi de Parlament, în prima lectură, fiind susținut de 54 de deputați PAS. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că documentul a fost elaborat în condițiile unor situații fără precedent cum ar fi criza energetică, cea economică, dar și a refugiaților. Deputații fracțiunii Șor au boicotat astăzi ședința, iar socialiștii s-au abținut de la vot, venind cu un șir de critici.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât venitul precizat în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul bugetului de stat, care va fi de 18,3 miliarde de lei, va fi acoperit din surse interne și externe. Ministrul Finanțelor, care a prezentat proiectul în fața deputaților, a  declarat că exporturile vor crește doar cu 1,4%, iar importurile cu 3,2 la sută. Potrivit lui, salariul mediu pe economie va crește cu circa 14%, adică va ajunge până la 11700 de lei.

Printre principalele măsuri de politici care s-au înregistrat în proiectul legii bugetului pentru 2023 se pot evidenția – în domeniul asistenței de protecție socială, fondul de reducere a vulnerabilității – 5 miliarde de lei, realizarea programului de stat prima casă – 160 milioane de lei”, a spus Dumitru Budianschi.

Totodată, proiectul prevede majorarea salariilor bugetarilor cu o sumă fixă lunară de 1300 de lei. Iar pentru dezvoltare regională și locală vor fi alocați 600 milioane de lei, în timp ce pentru construcția locuințelor sociale – 3,3 milioane lei. Ministrul mai spune că jumătate de cheltuielile prevăzute reprezintă transferuri către alte bugete, fiind vorba de 42,5 miliarde de lei.  

„Transferuri de la bugetul de stat către cele locale se ridică la 18,5 miliarde lei, dintre care transfer cu destinație generală – 2,9 miliarde lei, iar transfer cu destinație specială – 15,6 miliarde lei”, a precizat Dumitru Budianschi.

De asemenea, în anul 2023, ar urma să deruleze peste 150 de proiecte finanțate din surse externe. Cheltuielile pentru executarea acestora sunt estimate la 4,5 miliarde lei.

Ministrul finanțelor Dumitru Budianschi a mai precizat că datoria publică  se estimează la  nivel de 39,7 la sută din Produsul Intern Brut, la finele anului 2023.

Opoziția a criticat proiectul de lege și nu și-a dat votul pentru acesta. Deputata socialistă, Tatiana Cunețchi a declarat că legea bugetului nu insuflă încredere că va fi realizată pe măsura așteptărilor, iar colega sa Inga Sibova s-a arătat indignată de faptul că parlamentarii au avut puțin timp la dispoziție ca să analizeze legea bugetului. Chiar și așa, aceasta a declarat că bugetul de stat pentru anul viitor ar urma să fie cheltuit irațional și că guvernarea nu reușește să facă față crizelor.

Voi ați adus haos în sistemul nostru energetic. În loc să majorăm salariile și pensiile, să dezvoltăm infrastructura, noi trebuie să îndreptăm 5 miliarde de lei pentru compensații la facturi și gaze naturale”, a declarat Inga Sibova.

De partea cealaltă, deputata PAS, Valentina Manic, a declarat că legea bugetului pentru 2023 este una eficientă și că aceasta ar veni să sprijine cetățenii, în pofida tuturor greutăților.

Suntem conștienți că poate nu sunt suficiente măsurile de suport cu care venim. Înțelegem. Așteptările sunt perfect legale. Totuși, la moment, aceasta este capacitatea economică și financiară a Republicii Moldova”, a aspus Valentina Manic.

Proiectul legii bugetului urmează a fi dezbătut și supus votului în lectura a 2-a și a 3-a.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău