Proiectul de lege privind restricționarea angajării în domenii strategice a companiilor offshore, adoptat de comisia de profil. Dumitru Alaiba: „Eliberăm spațiul pentru business-ul integru”

  • 27 Octombrie 2021 14:11
Proiectul de lege privind restricționarea angajării în domenii strategice a companiilor offshore, adoptat de comisia de profil. Dumitru Alaiba: „Eliberăm spațiul pentru business-ul integru”

Angajarea în domenii strategice a companiilor offshore și a celor implicate în fraude și spălări de bani va fi restricționată, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi de Comisia economie, buget și finanțe. Documentul stabilește o listă de domenii strategice ale statului, precum și categoriile de companii și persoane care nu pot investi sau activa în aceste domenii.

Proiectul de lege elaborat de deputații PAS stabilește condițiile de efectuare de către investitori, a  activităților investiționale, în domeniile de importanță pentru securitatea statului, atribuțiile și mecanismele de supraveghere de către stat a respectivelor activități investiționale. Documentul stabilește și aproape 20 de domenii de importanță pentru securitatea statului cum ar fi telecomunicațiile, aviația, mass-media și altele. Companiile înregistrate în așa-numitele ”paradisuri fiscale”, care au fost deja implicate în activități de spălare a banilor și finanțare a terorismului, sau care au comis alte încălcări nu vor putea activa în domeniile respective.

Scopul acestei legi este să limiteze implicarea banilor murdari în economie și infrastructură, a declarat președintele Comisiei, Dumitru Alaiba, unul dintre autorii proiectului.

Prin asemenea metode eliberăm de fapt spațiul pentru business-ul integru, pentru oamenii de afaceri veritabili, și eliberăm economia de interese corupte.

Documentul a fost criticat de deputatul comunist Oleg Reidman, care consideră că există prevederi suficiente în legislație pentru a contracara astfel de implicări.

Reiese că în domeniile care vizează securitatea statului introducem cerințe dure legate de proveniența banilor, coruptibilitate… Însă în alte domenii ale business-ului acestea nu vor fi aplicate. Noi avem deja legi împotriva spălării banilor, transparența acționariatului. De ce ne mai trebuie și altele? De ce ne mai trebuie această lege?

Proiectul urmează să fie examinat la una dintre ședințele viitoare ale Parlamentului. Inițiativa legislativă mai prevede crearea unui Consiliu pe lângă Guvern care va examina cererile de investii în domeniile de interes strategic. Companiile și persoanele care practică deja activități investiționale în acest domeniu vor trebui să se conformeze rigorilor noii legi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău