Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost adoptat de Parlament

  • 20 Octombrie 2022 12:56
Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost adoptat de Parlament

Activitățile nucleare sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, vor fi reglementate prin lege. La ședința plenară de astăzi, deputații au aprobat, în a doua, PROIECTUL de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică.

Potrivit autorilor, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice.

Adoptarea acestui proiect de lege este necesară, întrucât, până în prezent, în Republica Moldova nu este niciun act normativ în vigoare, care ar prevedea cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice în condițiile impactului surselor de radiații ionizate utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente ori accidente radiologice, sau cele de proveniență naturală.

Scopul inițiativei legislative este stabilirea cerințelor de bază de securitate pentru protecția sănătății persoanelor, în cazul expunerii la radiații ionizate în condiții normale, planificate, de urgență radiologică sau nucleară.

Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost votat, în a doua lectură, de 72 de deputați. Legea va intra în vigoare peste șase luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău