Proiectul care prevede ca o parte din profitul BNM să fi direcționat în bugetul de stat, aprobat de Parlament, în pofida protestelor opoziției

  • 06 Martie 2020 12:38
Proiectul care prevede ca o parte din profitul BNM să fi direcționat în bugetul de stat, aprobat de Parlament, în pofida protestelor opoziției

Parlamentul a aprobat astăzi, după discuții îndelungate, proiectul de lege care prevede că o parte din profitul Băncii Naționale să fie direcționat în bugetul de stat.

Guvernarea susține că prin această măsură va fi redusă presiunea asupra bugetului legată de întoarcerea banilor devalizați din sistemul bancar din 2014. Pe de altă parte, opoziția susține că inițiativa comportă anumite riscuri și nu are nicio legătură cu recuperarea banilor furați din bănci.

Inițiativa elaborată de Guvern prevede că în anumite condiții, jumătate din profitul anual al Băncii Naționale va fi transferat la venitul bugetului de stat. Potrivit ministrului Finanțelor Sergiu Pușcuța, în anul 2019 profitul BNM a fost de 436 de milioane de lei, ceea ce ar însemna că la buget vor fi transferați 218 milioane de lei. Această inițiativă vine să diminueze povara fiscală asupra bugetului legată de întoarcerea creditului de urgență, a declarat Sergiu Pușcuța.

Pe de ală parte, opoziția susține că inițiativa nu are nimic în comun cu întoarcerea banilor furați din bănci și comportă anumite riscuri. Deputatul PAS, Mihai Popșoi.

Proeictul însă a fost susținut de deputații socialiști.

Proiectul a fost votat în ambele lecturi, în pofida protestelor opoziției.

Inițiativa de a redirecționa profitul Băncii Naționale a fost criticată anterior de  experți, care, de asemenea, atenționau că inițiativa lansată de președintele Igor Dodon ar atenta la independența BNM și nu are nicio legătură cu furtul miliardului și creditul acordat celor trei bănci devalizate, care ulterior a fost transformat în datorie de stat.

Amintim că în conformitate cu o lege votată în 2016, statul urmează să întoarcă creditul de urgență în valoare de aproximativ 13,3 miliarde de lei acordat de Banca Națională în 2014 pentru a acoperi gaura creată în cele trei bănci devalizate – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Creditul urmează a fi returnat timp de 25 de ani cu dobândă, astfel încât suma totală pe care o va întoarce statul depășește 24,5 miliarde de lei. Până acum au fost achitate 2,34 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Wed
9
Thu
9
Fri
8
Sat
6
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău