Proiectul Biroului Național AUF „Internaționalizarea universităților din R. Moldova”, implementat la Universitățile Francophonia din Nisa, Franța, prin intermediul profesorilor de la USM
-
27 Septembrie 2022 15:38
Biroul național AUF Moldova a lansat în acest an proiectul „Internaționalizarea universităților din Republica Moldova”, acțiune importantă din cadrul Planului Național al acestei structuri. Proiectul prevede, inter alia, susținerea financiară a profesorilor din țară, formatori sau beneficiari de burse de formări francofone în universitățile-partenere ale instituțiilor de origine ale acestora.
Oxana Căpățînă, profesor la Facultatea de Litere a USM, la Departamentul de Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată, titulară a bursei Universităților Francophonia din Nisa, în urma unui concurs de dosare și participantă a proiectului „Internaționalizarea universităților din Republica Moldova”, în calitate de beneficiar, relatează, în cele ce urmează, despre conceptul Universităților Francophonia:
„ Structura descrisă selectează formatori-experți din toată lumea, prin intermediul consiliului științific desemnat de consiliul de administrare. Aceștia oferă profesorilor recrutați în formare, în baza unor concursuri sau în virtutea acordurilor interinstituționale, formări practice, inovatoare și incluzive, ce țin de strategiile de evaluare moderne, de digitalizarea procesului de predare-învățare, de intercultural etc. E vorba de peste 120 de module de instruire per total, transpuse în ore și care sunt organizate conform unui orar flexibil, întocmit în dependență de disponibilitățile formatorilor.
Colaborez cu Universitățile Francophonia din Nisa din 2019, când am urmat prima formare de două săptămâni la UFN, în urma unui concurs. Am descoperit atunci multiplele strategii de predare-invățare, echivalate cu operația de proiectare, care însumează date provenind din mai multe științe simultan, în baza cărora se elaborează conținutul ideatic al unui proiect educațional. Am mai descoperit acolo o pedagogie a curiozității și autenticității, bazată pe experiențe reale. „Apprendre de tous, savoir ensemble” este mottoul UFN, care presupune o pedagogie colaborativă și tolerantă, axată pe transdisciplinar.
Recent, structura-partener a lansant mai multe proiecte de perspectivă: activități în co-modular cu studenți din toată lumea, programe de integrare profesională a tinerilor, stagii pentru manageri etc. Toate acestea, alături de multe altele, se regăsesc în Convenția de parteneriat între USM și Universitățile Francophonia din Nisa, semnată în această vară. Convenția este rezultatul colaborărilor de lungă durată dintre profesorii și studenții de la USM și echipa UFN.
Aș vrea să exprim, pe această cale, mulțumirile de rigoare Universităților Francophonia din Nisa și Biroului Național AUF Moldova, pentru încredere și susținere în proiectele mele profesionale. La fel, prezint mulțumiri Rectoratului USM, în persoana Dlui Igor Șarov, rector, pentru susținerea cererii de participare în proiectul lansat de BN AUF Moldova.”