Proiectul BERD și BEI de reabilitare a apeductului, în plină desfășurare la Tohanin

  • 10 Mai 2018 18:15
Proiectul BERD și BEI de reabilitare a apeductului, în plină desfășurare la Tohanin

Lucrările de reabilitare a circa 1400 de metri de rețele de apeduct din comuna Tohatin, municipiul Chișinău, estimate la 5,6 milioane de euro, sunt în plină desfășurare.

Intervențiile au început la sfârșitul lunii aprilie anul curent, iar muncitorii au reușit să reabiliteze până acum rețeaua de apă din str. Trandafirilor, pe o distanță de circa 300 de metri. Sunt în toi lucrările din strada Păcii. Toate acestea fac parte din programul de reabilitare a 190 de kilometri de rețele de alimentare cu apă și șapte kilometri de rețele de canalizare în municipiul Chișinău, transmite IPN.

Potrivit dirigintelui de șantier, Ion Ioneț, lucrările decurg fără abateri de la program, chiar dacă există unele impedimente. „Există multe conectări individuale și branșamente care vor fi efectuate individual. Acum lucrările se desfășoară pe str. Cantemir. Pentru că vorbim despre o zonă destul de aglomerată, în timpul săpăturilor depistăm mai multe rețele subterane, care parțial nu sunt indicate în proiect și sunt destul de avariate. De asemenea, există și rețele de termificare, canalizare sau gaze, care la fel nu funcționează. Respectiv, lucrările se desfășoare mai anevoios, căci unde este posibil, noi trebuie să înlăturăm aceste rețele sau să le ocolim”, a spus Ion Ioneț.

Peste 2-3 luni lucrările ar urma să fie finalizate. „Urmează să montăm conducte de apă din fontă ductilă cu diametrul de 250 mm, precum și din polietilenă cu diametre cuprinse între 25 și 225 mm. După finalizarea lucrărilor, consumatorii vor avea acces la servicii moderne de apă și vor fi reduse pierderile de apă în rețea”, a mai spus dirigintele de șantier.

Programul „Apă-Canal Chișinău” de reabilitare a 190 de kilometri de rețele de alimentare cu apă și șapte kilometri de rețele de canalizare prevede lucrări în capitală, dar și în localitățile Tohatin, Durlești, Vatra, în perioada aprilie 2018 – iunie 2019. La începutul lunii iunie, este planificată deschiderea șantierelor de lucru în sectoarele Buiucani și Râșcani.

Implementarea acestui contract face parte din Programul de dezvoltare a sistemului de alimentare cu apă în mun. Chișinău, finanțat din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ale Băncii Europene de Investiții (BEI) și din grantul investițional oferit prin Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a Uniunii Europene (FIV).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău