Proiectul Apartamentul Social „Spre Independență” a Misiunii „Diaconia” trece la o nouă etapă în domeniul responsabilității sociale corporative datorită susținerii financiare din partea unei companii

  • 26 Octombrie 2019 15:02
Proiectul Apartamentul Social „Spre Independență” a Misiunii „Diaconia” trece la o nouă etapă în domeniul responsabilității sociale corporative datorită susținerii financiare din partea unei companii

Proiectul de susținere a tinerelor orfane și orfane social, asistate în Apartamentul Social „Spre Independență”, implementat de către Misiunea Socială „Diaconia” va fi susținut financiar, timp de trei ani, de către o companie specializată în construcția drumurilor. Potrivit beneficiarilor, acest lucru reprezintă o nouă etapă în domeniul responsabilității sociale corporative în Moldova, menită să crească bunăstarea socială, în special, a tinerelor aflate în situații dificile.

Apartamentul social „Spre independență” a fost lansat de către Misiunea Socială „Diaconia” în anul 2007 cu scopul de a reduce gradul de vulnerabilitate a tinerelor ieșite din sistemul rezidențial sau provenite din familii nevoiașe. Timp de 11 luni, șase tinere sunt găzduite în Apartamentul social. Aici ele învață cum să îngrijească o locuință, cum să-și gestioneze bugetul, cum să gătească. Totodată, ele însușesc o meserie la o școală profesională.

Gabriela, o adolescentă de 16 ani, a ajuns în apartamentul social acum trei luni, grație asistentelor sociale, după ce părinții ei au fost decăzuți din drepturile părintești. Ea spune că aici se simte foarte bine: „Ne ducem la cantina socială și repartizăm mâncare la bătrâni. Învăț la o școală profesională meseria de bucătar – cofetar. Am realizat că îmi place să gătesc de cînd sunt aici. Mă simt foarte bine”.

Până în prezent au fost găzduite și asistate 13 generații, ceea ce constituie 73 de fete. Managerul de proiect, Iraida Cazac, susține că Apartamentul social „Spre independență” poate fi considerat de succes întrucât majoritatea fetele au reușit să se integreze în societate și să ducă un mod de viață normal.  „Încercăm să le creăm o atmosferă familială aici. Sunt alese doar șase pentru ca ele să se simtă ca acasă. Sunt trei pedagogi sociali care stau cu ele mereu. Ele învață să gătească, să-și gestioneze banii, să se îmbrace, să se salute. Aceasta este creșterea gradului de autonomie personală. Ne străduim ca până pleacă din proiect să fie și angajate. Noi avem o rată de succes foarte mare. Da, ele sunt numai șase, dar dacă din șase, cinci în fiecare an au reușit să lucreze, își mai ajută familiile lor, care s-au mai căsătorit, au născut copii, duc un mod de viață normal , noi credem că am reușit.

În următorii trei ani cheltuielile de întreținere a Apartamentului Social vor fi suportate integral de către o companie specializată în construcția drumurilor. Potrivit directorului executiv al Misiunii Sociale „Diaconia”, Igor Belei, această susținerea reprezintă o nouă etapă în domeniul responsabilității sociale corporative și un prim pas în susținerea și extinderea programului „Spre independență”. „Ziua de astăzi este importantă prin faptul ca bussinesul autohton a depășit cadrul unei discuții doar despre bani, concurență. Este vorba despre oameni și acest lucru astăzi îl celebrăm. Avem un parteneriat de trei ani de zile în care Aparatemntul social trece de la o solidaritate  externă,  în care noi eram asistanți doar de bunătatea italienilor, austriecilor, iată, de astăzi, avem un program  exclusiv susținut de solidaritate moldovenească. Mai mult, va fi un efort comun pentru extinderea programului. Deci, vom da șansă la mai multe fete să treacă prin acest apartament social”.

Directorul de dezvoltare al companiei specializate în construcția drumurilor, Marin Sîrbu, consideră că prin susținerea tinerilor contribuie la dezvoltarea unei societăți sănătoase. „Într-o societate nu poți fi fericit dacă nu toată lumea este fericită. Nu poți să te simți bine când vezi că cineva de alături suferă, este îngândurat. Cheltuielile poate pentru cineva sunt mari, dar pentru noi contează mult ce efect vor avea. Este o vorbă în popor „ De unde dai, Dumnezeu adaugă sau ceea ce dai, Dumnezeu îți dă înzecit”. Dacă noi ajutăm cu o mică părticică, cred că vom primi înzecit”.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău