Proiectul “Conexiuni Culturale Europene”. Ce presupune acesta

  • 03 August 2015 16:07
Proiectul “Conexiuni Culturale Europene”. Ce presupune acesta

O suită de acțiuni menite să aprofundeze dezvoltarea colaborării culturale dintre cele două maluri ale Prutului au fost lansate luni, 3 august, la Chișinău.

Acțiunile au fost lansate luni, 3 august, la Chișinău de către Fundația ”Dignitas”, Centrul pentru Dezvoltare Democratică, Institutul Cultural Român și Radio Chișinău. Proiectul “Conexiuni Culturale Europene” presupune un schimb de valori în domeniile educației, cercetării, artei și literaturii între instituțiile cultural științifice din România și Republica Moldova.

Potrivit președintelui Centrului pentru Dezvoltare Democratică din București, Mariana Nițelea, proiectul “Conexiuni Culturale Europene”, care se dorește unul de durată, are drept scop conectarea educației, cercetării, artei și literaturii din Republica Moldova la cadrul european și internalizarea cunoștințelor și valorilor în limba maternă într-o Europă a parteneriatului și solidarității.

Prima acțiune, din cadrul unui set mai amplu de manifestări a fost prezentarea modulului “Demnitate prin cultură”, inițiat de Fundația ”Dignitas”. După cum a menționat coordonatoarea de proiect, Marina Luiza Cristea, acesta are ca obiectiv colectarea de cărți și reviste și donarea acestora unor segmente specifice de utilizatori din Republica Moldova, care gândesc și vorbesc în limba română. 

Cărțile și publicațiile donate de către partenerii din România către Fundația Dignitas, vor fi distribuite în mai multe etape, bibliotecilor universitare și a celor sătești, mai multor ONG-uri și centre culturale.
Potrivit directorului Institutului Cultural Român Chișinău, academicianului Valeriu Matei,  prin participarea la astfel de proiecte ICR urmărește promovarea valorilor culturale românești, dar și conectarea instituțiilor de creație din Moldova la structurile similare europene.

„Ne propunem promovarea valorilor culturii române, conectarea și conexarea instituțiilor culturale din Republica Moldova la structurile similare europene ca să existe cât mai multe confluențe, cultura românească din Republica Moldova este una europeană, dar structural lucrurile trebuie ajustate”, a declarat Valeriu Matei.

Proiectul este realizat de către Fundația ”Dignitas”, Centrul pentru Dezvoltare Democratică, Institutul Cultural Român și Radio Chișinău, în colaborare cu Biblioteca Municipală “B.P.Hașdeu”, Primăria Cârnățeni și Primăria Zaim din Raionul Caușeni, Asociația ”Poduri de Dor” și Asociația ”Dialog Pro” din Chișinău.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău