Proiectele implementate de România în R.Moldova asigură calitatea vieții cetățenilor conform standardelor europene

  • 19 Decembrie 2018 14:20
Proiectele implementate de România în R.Moldova asigură calitatea vieții cetățenilor conform standardelor europene

Prin proiectele pe care le implementează în Republica Moldova, inclusiv cele de reparație a grădinițelor, România încearcă să ridice la standardele europene calitatea vieții cetățenilor, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în timpul unei vizite de lucru la grădinița din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, renovată din banii guvernului român.

De mai bine de un an, toți preșcolarii din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni au posibilitatea să meargă la grădiniță și să aibă parte condiții moderne.  Pentru lucrările de reparație, România a oferit un milion de lei moldovenești, iar alte 300 de mii de lei au fost contribuția comunității. Ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță a vizitat grădinița și a apreciat condițiile conforme standardelor europene. El le-a adus copiilor în dar un pom de Crăciun. 

„Prin tot ceea ce face Guvernul României, și în general, România în Republica Moldova, dorim ca prin proiectele respective să ajungem la dvs. Dumneavoastră și copii sunteți principalii beneficiari ai sprijinului constant pe care România îl acordă Republicii Moldova. Prin astfel de proiecte dorim să vă aducem mai aproape de Europa, să încurajăm demersurile dvs de apropiere de UE, pentru că din punct de vedere istoric, geografic, cultural sunteți deja acolo. Să știți că România a fost, este și va alături de dvs, iar prin astfel de proiecte dovedim că numai spunem dar și facem câte ceva. 

Copii de la grădinița „Romanița” din satul Dubăsarii Vechi au mulțumit pentru cadouri și condițiile bune din instituție printr-un recital de cântece și poezii.

Renovările din instituțiile preșcolare, inclusiv la grădinița din Dubăsarii Vechi, sunt făcute prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM). Directorul FISM, Mircea Eșanu spune:

„Investiția în Dubăsarii Vechi a constat în renovarea completă a unei anexe a conacului Donici, ceea ce a permis amplasarea și deschiderea a două grupe noi în această localitate. Cu aceste două grupe, comunitatea a reușit să amplaseze toți copiii cu vârstă preșcolară aici”. 

La grădinița din Dubăsarii Vechi a fost schimbat acoperișul, au fost construite și instalate sisteme de ventilare, de încălzire. Ușile și geamurile sunt noi, grădinița a fost dotată cu mobilier. 

Părinții mărturisesc că înainte să fie amenajat spațiu pentru alte două grupe de copii, mulți preșcolari erau nevoiți să stea acasă, pentru că nu erau locuri la grădiniță.

„Copilul meu a venit la grădiniță abia în grupa mare, când avea cinci ani, până atunci nu era locuri. Grație acestui proiect și fiica mea a venit la grădiniță, dar și eu m-am angajat ca educatoare. E frumos aici”, spune un părinte.

Reporter: - Cum vi se par condițiile?

Părinte: - Mi se par ideale, mai ales că eu am lucrat și în blocul vechi, iar aici este foarte ușor de muncit.

Și angajații grădiniței spun că este ușor să muncească în astfel de condiții, iar copiii se simt ca acasă. Directoarea instituției, Nadejda Chetrușca.

„Sunt foarte mulțumită. Acest bloc este unicul loc unde copii se simt ca acasă. Noi suntem foarte recunoscători poporului român că ne-a ajutat și am rezolvat această problemă de ani de zile. Acest proiect ne-a oferit posibilitatea să-i instituționalizăm pe toți copii până la trei ani”.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro, iar recent acest program a fost suplimentat cu încă trei milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău