Proiectele de eficientizare a energiei sunt necesare, spun autoritățile municipale din Chișinău. Până în prezent au fost izolate peste 20 de clădiri utilitare cu un buget de aproape 13 milioane de euro

  • 29 Iulie 2022 14:09
Proiectele de eficientizare a energiei sunt necesare, spun autoritățile municipale din Chișinău. Până în prezent au fost izolate  peste 20 de clădiri utilitare cu un buget de aproape 13 milioane de euro

Proiectele de eficientizare a energiei sunt necesare, spun autoritățile municipale din Chișinău. Până în prezent au fost izolate  peste 20 de clădiri utilitare cu un buget de aproape 13 milioane de euro. Pentru izolarea tuturor clădirilor din Chișinău mai este nevoie de peste un miliard de euro, însă inflația și războiul din vecinătate schimb planurile și încetinesc implementarea acestora, au declarat reprezentanții municipalității în cadrul unor dezbateri la IPN.

Clădirile utilitare au nevoie urgentă de izolare termică, susțin autoritățile municipale, care se așteaptă la o iarnă grea, mai ales proiectele de final sunt stopate din cauza războiului din vecinătate.

Municipalitatea trebuie să revizuiască bugetul de finalizare, acesta nefiind adaptat la noile creșteri de prețuri, în condițiile în care Ucraina era principalul furnizor de materiale de construcții, a menționat consiliera primarului general al Chișinăului, Ala Mârza. Ea a mai spus că ar trebui renegociate contractele încheiate cu agenții din Ucraina.

”Într-adevăr, situația de la frontiera noastră și ruperea lanțurilor tradiționale cu furnizare de materiale au afectat nu doar proiectul acesta, dar toate proiectele care se derulează în Chișinău. Pentru că noi nu prea producem materiale de construcție în Moldova”, a spus Ala Mîrzenco.

Până în prezent sunt izolate termic 1% din clădirile utilitare (școli, grădinițe, spitale) din Rep. Moldova, a comentat consilierul municipal din Fracțiunea Platforma DA, Ruslan Verbițchi, acesta spune că bugetul de renovare a clădirilor a crescut după ultimele scumpiri, însă va fi și randament în eficientizarea cheltuielilor.

”Acest proiect de reabilitare  a costat 12.826.000 euro, și noi vorbim de 23 de instituții de învățământ, inclusiv de spitale. Vă dați seama, în fiecare sector sunt peste 30 - 40 de instituții. De ce sumă vom avea nevoie, dar să o luăm și invers, ce sumă vom economisi?”, a spus Ruslan Verbițchi.

Până nu vor fi finalizate reformele în justiție, Moldova, chiar dacă are statut de țară candidată la UE, nu poate spera încă la fondurile de pre-aderare, afirmă consilierul municipal din fracțiunea PL, Ion Cebanu:

”Eu știu că după ce am primit statut de candidat, UE a dat temă pentru acasă Guvernului Rep. Moldova. Și a spus „Dlor, dacă vreți să aveți acces la fondurile de preaderare, niște lucruri cu justiția, nu știu ce” încă ce trebuia să fie realizat pentru anul acesta, și cred că de abia la anul putem să vorbim despre așa ceva”, a spus Ion Cebanu

Liceul „Elena Alistar” din Chișinău este beneficiarul unui asemenea proiect. Directoarea Lilia Babuc a spus că economia este de peste 40 % din factura totală:

„Întreținerea unei clase este de 350 mii de lei pe an. Economia este una foarte serioasă, mai ales pentru liceul nostru, eu v-am zis, noi avem 1050 de elevi. Instituția nu este atât de mare, noi putem să modernizăm instituția cu acești bani la un nivel foarte bun”, a spus Lilia Babuc.

 Proiectul ,,Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din Chișinău” care a contribuit la izolarea a peste 20 de clădiri utilitare din Chișinău a fost susținut financiar de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău