Proiecte în valoare de 5 milioane de euro în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020

  • 16 Mai 2017 15:19
Proiecte în valoare de 5 milioane de euro în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020

În cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020, țara noastră va beneficia de proiecte în valoare totală de 5 mln euro pentru îmbunătățirea politicilor publice și dezvoltarea cooperării instituționale. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca în cadrul atelierului de informare privind cel de-al doilea apel de proiecte pentru Programul Transnațional Dunărea 2014-2020, organizat la Chișinău. 

Evenimentul a avut drept scop informarea autorităților publice centrale și locale, ONG-urilor din țara noastră cu aspectele generale ale apelului, prioritățile și regulile naționale de participare, scrie Bani.md.

"Am așteptat lansarea acestui apel şi am discutat cu instituțiile interesate în aplicarea şi implementarea proiectelor transnaționale. Prin toate proiectele pe care le realizăm ne propunem să construim viitorul acasă. Programul Transnațional Dunărea este o oportunitate pentru țara noastră", a subliniat Bîtca.

În context, ministrul Vasile Bîtca a menționat că Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 susține finanțarea proiectelor implementate de un parteneriat transnațional extins, care au drept obiectiv îmbunătățirea politicilor publice și a cooperării instituționale, precum și implementarea priorităților Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD).

"Programul Transnațional Dunărea este programul unic cu caracter eligibil pentru Republica Moldova, ce ar putea oferi posibilități enorme în crearea de parteneriate și schimburi de experiență, în scopul de a asigura o implementare eficientă și durabilă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării", a precizat ministrul Vasile Bîtca.

La rândul lor, oficialii europeni și-au exprimat disponibilitatea de a susține țara noastră în parcursul european.

"Austria a fost mereu printre susținătorii Republicii Moldova și a progreselor țării în tendința de integrare europeană. Ne bucurăm să constatăm participarea activă a țării în acțiunile Strategiei UE pentru Regiunea Dunării și suntem siguri că Programul Transnațional va oferi și mai multe oportunități de finanțare", a subliniat Șeful Oficiului ADA, Alexander Karner, în debutul evenimentului.

De asemenea, Delegația UE și-a exprimat disponibilitate de susținere în continuare a țării noastre.

"Prin intermediul programelor de cooperare Comisia Europeană acordă posibilitatea schimbului de experiență și cooperare cu instituțiile din țările UE la implementarea proiectelor comune", a menționat, Șeful Secției Cooperare a Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova, Aneil Singh.

Amintim, Republica Moldova este parte a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării din anul 2010, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor este coordonator al implementării și promovării acesteia în țara noastră. De asemenea, Strategia este menționată în calitate de instrument de dezvoltare regională echilibrată în Acordul de Asociere și include prioritățile strategice naționale și sectoriale, iar implementarea acesteia şi dezvoltarea inițiativelor Dunărene, reprezintă un interes național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:37 %
Vint:2,6 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău