Proiecte de legi avizate de Guvern

  • 18 Februarie 2016 19:06
Proiecte de legi avizate de Guvern

Serviciul de Informații și Securitate se va transforma în Serviciul Național de Informații, efectivul său va fi aprobat de președintele țării, iar persoanele care vor fi urmărite sau verificate de către serviciul respectiv vor fi ulterior anunțate despre

Sunt câteva dintre principalele prevederi ale unor proiecte de legi avizate miercuri, 17 februarie, de guvern. Experții susțin însă că proiectele  respective conțin mai multe carențe.

Serviciul Național de Informații va fi o autoritate publică autonomă specializată în domeniul asigurării securității naționale.  Directorul instituției va fi în continuare numit de parlament, la propunerea președintelui. Tot șeful statului ar urma să aprobe efectivul și structura Serviciului. O noutate este faptul că nu vor putea fi numite în funcția de director al SNI persoanele care au colaborat cu securitatea din perioada sovietică.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, a declarat că inițiativa este salutabilă, dar conține și neajunsuri.

În opinia directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, noua instituție ar trebui să aibă domenii exclusive care să nu se suprapună cu activitatea altor agenții, să fie independentă și depolitizată.

Guvernul a avizat și un proiect de lege privind activitatea contrainformativă și informativă externă. Potrivit uneia din prevederile acestuia, urmează a fi instituit așa numitul ”mandat de securitate”, realizat în baza unor autorizații judecătorești, care va permite urmărirea și verificarea persoanelor suspecte. Serviciul însă va fi obligat ulterior să informeze despre aceste acțiuni persoanele care au intrat în vizorul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău