Proiecte de eficiență energetică vor fi implementate în școli, grădinițe și spitale din fonduri europene în valoare de 15 milioane de euro
-
13 Septembrie 2022 13:06
În școlile, grădinițele și spitalele din mai multe localități din Rep. Moldova vor fi implementate proiecte de eficiență energetică din fonduri europene în valoare de 15 milioane de euro.
Un acord de grant între Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost semnat astăzi la Chișinău.
Clădirile sociale selectate în proiect vor fi izolate termic, vor fi dotate cu sisteme de iluminat noi și moderne, sisteme de ventilare, sisteme de încălzire și răcire eficiente și instalarea unor panouri fotovoltaice.. În total după implementarea proiectului va fi posibilă economisirea anuală a cinci milioane de euro, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.
”Grantul completează împrumutul de 60 de milioane din partea Uniunii Europene prin intermediul Băncii Europene de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru implementarea proiectului ”Eficiența Energetică în Republica Moldova În total vorbim despre un proiect de 75 de milioane de euro, cu finanțare de la partenerii externi, și alte resurse care vor veni din partea Guvernului Rep. Moldova”, a spus Andrei Spânu.
Statul va cofinanța acest proiect cu 19 milioane de euro.
Primele edificii care ar urma să beneficieze de acest proiect programat să demareze la începutul anului viitor sunt Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți și Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru.
Cu această ocazie, ambasadorul Uniunii Europene în Rep. Moldova, Janis Mazeiks, a salutat faptul că autoritățile de la Chișinău au decis să prioritizeze eficiența energetică, securitatea și independența energetică, domenii care cresc reziliența statului.
”Deoarece Kremlinul folosește energia ca instrument de influență trebuie să ne asigurăm că noi scăpăm de această dependență, dar ne și asigurăm că acele resurse economisite ca urmare a eficienței energetice contribuie la un mediu mai curat pentru noi și mai sănătos pentru noi și generațiile următoare”, a declarat Janis Mazeiks.
La eveniment a participat și șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții de la Chișinău, Alberto Carlei.