Proiect transfrontalier de servicii de sănătate adresate copiilor, lansat de Fundația Star of Hope România, în parteneriat cu organizația Copil, Comunitate, Familie din R.Moldova

  • 05 August 2020 15:29
Proiect transfrontalier de servicii de sănătate adresate copiilor, lansat de Fundația Star of Hope România, în parteneriat cu organizația Copil, Comunitate, Familie din R.Moldova

Fundația Star of Hope România, în parteneriat cu organizația Copil, Comunitate, Familie din Republica Moldova, lansează un proiect transfrontalier care se referă la accesul la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu, transmite IPN.

Președintele CCF/HHC Moldova, Liliana Rotaru, a menționat la evenimentul de lansare a proiectului că cercetările demonstrează clar beneficiile unei intervenții timpurii, beneficiile identificării timpurii a riscurilor sociale și medicale. Proiectul lansat își dorește să facă legături între asistența copilului de vârstă mică și femeile însărcinate în ultimul trimestru, familiile în care urmează să se nască copii.

„Cu mare drag vom învăța de la colegii din România reabilitarea bazată pe comunitate pentru a face modelul pe care îl avem în Republica Moldova mai interesant, mai flexibil, mai ofertant pentru familii și pentru copii’’, a spus Liliana Rotaru.

Președintele executiv a fundației Star of Hope România, Aurora Vatamaniuc, subliniază că în cadrul acestui proiect accentul va fi pus pe partea de prevenire a dizabilității, dar și a abandonului. Peste 1500 de copii vor beneficia de îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate.

Modelul universal de vizite la domiciliu oferă un număr de vizite tuturor familiilor ca o completare a serviciilor medicale asigurate de către medicii de familie și medicii pediatri. Scopul acestui model de program este de a asigura sprijinul pentru toate familiile și a le oferi cele mai oportune resurse pentru copiii lor în ceea ce privește îngrijirea generală, sănătatea, nutriția, pentru a asigura creșterea și dezvoltarea optimă, precum și pentru a preveni consecințele circumstanțelor sociale nefavorabile.

„Este un proiect important, deoarece asistența medicală a mamei și copilului reprezintă o prioritate pentru Minister, o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova”, a remarcat Tatiana Zatîc, șef de direcție la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Funcționara a mai spus că toate documentele de politici ce țin de îngrijirea copilului și supravegherea gravidelor sunt racordate la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. „În Republica Moldova avem elaborate și aprobate standarde de supraveghere a copilului și a mamelor. O atenție deosebită s-a acordat în standardele recent aprobate de supravegherea copilului prin vizitele la domiciliu, a aspectului social ce ține de condițiile de creștere a copilului”, a mai spus responsabila de la minister.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău