Proiect PAS: Concept de vouchere pentru formarea profesională a șomerilor

  • 14 Martie 2022 15:26
Proiect PAS: Concept de vouchere pentru formarea profesională a șomerilor

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate propun ca contractele care au ca obiect prestarea serviciilor de formare profesională a șomerilor să fie exceptate de la procedura de achiziții publice. În paralel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească acțiunile de implementare a conceptului Voucher pentru instruirea șomerilor. Inițiativa a fost prezentată luni într-o conferință de presă, iar, potrivit deputaților, scopul introducerii unui sistem de vouchere în Moldova este de a îmbunătăți rezultatele pregătirii și angajării șomerilor, a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, transmite IPN.

Deputatul Dorian Istratii a declarat că o diferență între sistemul de achiziții publice și utilizarea voucherelor este că azi Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă alege furnizorul de servicii educaționale pentru beneficiar. Or, cu un voucher, beneficiarul singur își poate alege cursul de pregătire și prestatorul de servicii de formare pe piața muncii. În opinia sa, acest lucru face posibilă creșterea responsabilității șomerului pentru pregătirea sa, pentru dezvoltarea abilităților profesionale necesare și angajarea ulterioară sau dezvoltarea carierei.

O prevedere care exceptează contractele privind prestarea serviciilor de pregătire profesională de la procedura de achiziții publice este necesară pentru creșterea numărului de furnizori de formare profesională a șomerilor.

În anul 2020, 26,5% din numărul total al șomerilor instruiți au beneficiat de cursuri la locul de trai, 73,6% dintre aceștia fiind instruiți în altă localitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău