Proiect menit să încurajeze integrarea în câmpul muncii din Republica Moldova a refugiaților ucraineni, lansat la Camera de Comerț și Industrie

  • 14 Martie 14:14
Proiect menit să încurajeze integrarea în câmpul muncii din Republica Moldova a refugiaților ucraineni, lansat la Camera de Comerț și Industrie

Un proiect dedicat dezvoltării antreprenoriatului, axat pe digitalizarea afacerilor și menit să încurajeze integrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, a fost lansat astăzi, 14 martie Camera de Comerț și Industrie (CCI). Inițiativa oferă oportunitate cetățenilor din Ucraina și companiilor care au angajați refugiați ucraineni să-și dezvolte capacitățile în domeniul digitalizării și să implementeze noi tehnologii. În cadrul proiectului vor fi oferite zece granturi pentru transformarea digitală a întreprinderilor, bugetul pentru un solicitant fiind de până la 6.500 de euro, transmite Radio Chișinău.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a declarat că în cadrul proiectului va fi oferit suport în procesul de digitalizare pentru antreprenorii moldoveni, dar și cetățenii ucraineni care s-au angajat în câmpul muncii sau au lansat o afacere în Rep. Moldova.

„Pe parcursul ultimilor ani Rep. Moldova a investit foarte mult în ceea ce ține de digitalizarea și transformarea electronică în țara noastră. Astăzi suntem la lansarea unui nou proiect menit să implementeze o nouă strategie, dar și să atragem cetățenii ucraineni care sunt în Rep. Moldova și care au deschis o afacere sau sunt angajați în cadrul companiilor autohtone. Conform datelor de la Agenția Națională pentru ocuparea forței de muncă,  în Rep. Moldova au fost angajați în cadrul companiilor circa 1.300 de cetățeni, dintre care 897 sunt femei și 395 bărbați - circa 988 de persoane sunt angajate în municipiul Chișinău. Acest proiect despre care vorbim astăzi este menit să susțină companiile care au angajat acești cetățeni”, a declarat Sergiu Harea.

Proiect menit să încurajeze integrarea în câmpul muncii din Republica Moldova a refugiaților ucraineni, lansat la Camera de Comerț și Industrie

În cadrul proiectului vor fi organizate sesiuni de instruire pentru antreprenori. Totodată, Camera de Comerț și Industrie va primi sprijin în modernizarea platformelor digitale existente, pentru noi tehnologii, sporirea vizibilității, accesul la informații și securizarea sistemelor informaționale, a explicat vicepreședinta Camerei,  Natalia Calenic.

„Avem trei componente de bază a proiectului. Primul se referă la dezvoltarea capacităților și competențelor antreprenorilor prin crearea academiei digitale, al doilea obiectiv se referă propriu zis la procesul de digitalizare în cadrul unor întreprinderi fondate de cetățeni ucraineni sau unde sunt angajați cetățeni din Ucraina și al treilea obiectiv este dezvoltarea capacităților Camerei de Comerț și Industrie. O componentă importată care este posibilă datorită partenerilor noștri este cea de granturi, care vor fi oferite companiilor care vor solicita suportul financiar pentru digitalizarea proceselor lor de afaceri. Acele zece granturi vor fi oferite celor mai bune propuneri. Bugetul pentru un grant este în sumă de până la 6.500 de euro, totodată  proiectul prevede și o cofinanțare din partea antreprenorilor în cel puțin 10% din bugetul respectiv,” a spus Natalia Calenic.

Proiectul „Dezvoltarea competențelor prin educație digitală: Promovarea integrării economice a refugiaților ucraineni în sectorul de afaceri și soluții de implementare pentru mediul de afaceri” a fost lansat cu sprijinul inițiativei „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău