Proiect de lege | Plafonul de garantare a depozitelor bancare ar putea fi majorat la 20.000 de mii de lei

  • 24 Martie 2017 13:23
Proiect de lege | Plafonul de garantare a depozitelor bancare ar putea fi majorat la 20.000 de mii de lei

Plafonul de garantare a depozitelor bancare ar putea fi majorat de la 6.000 la 20.000 de mii de lei, potrivit unui proiect de lege discutat astăzi de Parlament în lectura a doua.

Experții susțin că este o inițiativă bună, dar, oricum, suma depozitelor garantate este destul de mică, având în vedere că în Uniunea Europeană acest plafon este de 100 de mii de euro. 

În prezent, plafonul de garantare a depozitelor bancare este de 6.000 de lei, ceea ce înseamnă că în cazul în care o bancă falimentează, fiecare deponent prejudiciat poate primi maxim această sumă. Autorii inițiativei au propus majorarea acestui plafon pentru persoanele fizice până la 20.000 de lei, menționând că actualul plafon a fost stabilit în anul 2003, ținând cont de salariul mediu lunar pe economie de atunci și de corelația dintre valuta națională și cele convertibile. Între timp, depozitele persoanelor fizice au crescut de nouă ori, salariul mediu pe economie de patru ori, iar leul moldovenesc s-a depreciat substanțial. Totuși, chiar și 20 de mii de lei este prea puțin în comparație cu Uniunea Europeană, unde acest plafon este de o sută de ori mai mare, a menționat unul din autorii proiectului, Iurie Leancă.

”Asta ar însemna că totuși după acest pas este nevoie de o strategie foarte clară cum să mărim gradual acest plafon astfel că cetățenii să aibă încredere că atunci când depun banii nu există nici un risc să și-i piardă”, a declarat Iurie Leancă.

Majorarea plafonului de garantare a depozitelor va spori încrederea cetățenilor în sectorul bancar, dar pune presiuni asupra băncilor, menționează expertul Sergiu Gaibu.

„Consecințele pozitive vor fi faptul că deponenții vor avea un grad de protecție mai bună – se vor garanta de la 6.000 de lei care era ridicol la 20.000. În UE acest plafon este de 100 de mii de euro, iar Republica Moldova are obligație să atingă acest plafon. Partea negativă este că vor fi presiuni mai mari pe cheltuielile băncilor”, a declarat Sergiu Gaibu. 

Sergiu Gaibu a precizat că în conformitate cu prevederile Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova este obligată să reglementeze garantarea depozitelor bancare la nivelul Uniunii Europene, adică la plafonul de 100 de mii de euro până în anul 2024.

Stocul depozitelor bancare este în prezent de aproximativ 56 de miliarde de lei, dintre care peste 38 de miliarde reprezintă depozitele persoanelor fizice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Thu
0
Fri
3
Sat
-0
Sun
-1
Mon
-3
Arhivă Radio Chișinău