Progresele contraofensivei ucrainene sunt „mai lente decât s-ar fi dorit'', admite Zelenski

  • 21 Iunie 2023 19:00
Progresele contraofensivei ucrainene sunt „mai lente decât s-ar fi dorit'', admite Zelenski

Progresele armatei ucrainene în contraofensiva lansată pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse sunt "mai lente decât s-ar fi dorit", a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu publicat miercuri, 21 iunie de postul BBC, citat de Agerpres.

„Unii cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este așa", a indicat Zelenski. Înaintarea trupelor ucrainene nu este ușoară, în condițiile în care o suprafață de circa 200.000 de km pătrați din teritoriul ucrainean a fost minată de trupele ruse, a motivat el.

"Indiferent ce ar dori unii, chiar dacă încearcă să facă presiuni asupra noastră, cu tot respectul pentru ei, noi vom avansa pe câmpul de luptă așa cum considerăm că este mai bine", a mai spus președintele ucrainean în interviul acordat BBC.

La două săptămâni de la începutul mult așteptatei contraofensive, armata ucraineană a obținut câștiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care și-au consolidat în ultimele luni pozițiile defensive, iar avansul reușit până în prezent de armata ucraineană nu a ajuns până la pozițiile fortificate ale rușilor.

Conform oficialilor ucraineni, bilanțul operațiunii contraofensive până în prezent este eliberarea a circa 113 kilometri pătrați și a opt sate. Dar, potrivit unui corespondent militar rus citat de postul CNN, ultimul sat a cărui eliberare a fost anunțată de Kiev, satul Piatihatki, este mai degrabă o "zonă gri" necontrolată de niciuna dintre tabere, întrucât se află într-o depresiune unde trupele sunt extrem de vulnerabile atacurilor de pe înălțimile ce înconjoară satul, înălțimi controlate la nord de trupele ucrainene și la sud de cele ruse.

"Cele două tabere suferă pierderi grele" și "forțele ruse desfășoară adesea operațiuni defensive relativ eficace", a rezumat marți situația pe front un raport al serviciilor de informații britanice.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut că "rușii au avut timp să se pregătească" pentru defensivă și "densitatea câmpurilor de mine este incredibilă".

Aceste câmpuri de mine, precum și armele antitanc eficiente, precum elicopterele rusești KA-52, au provocat deja pierderi printre tancurile, transportoarele blindate de trupe și vehiculele de luptă ale infanteriei pe care Ucraina le-a primit din partea aliaților săi occidentali și pe care mizează mult în această contraofensivă.

Totuși, Kievul insistă că încă nu și-a angajat în luptă grosul forțelor pregătite pentru contraofensiva care se concentrează pe trei axe principale în provinciile Donețk și Zaporojie, cu obiectivul de a atinge Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru rus spre Crimeea și sudul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău