Programul PARE 1+1 sprijină migranții să investească în R. Moldova

  • 20 Aprilie 2016 19:22
Programul PARE 1+1 sprijină migranții să investească în R. Moldova

Programul PARE 1+1, prin care migranții sunt sprijiniți să investească în Republica Moldova, a contribuit timp de 5 ani la inițierea a peste 700 de afaceri.

Pentru fiecare leu investit, statul le-a oferit încă unul migranților sau rudelor acestora care au dorit să deschidă o afacere acasă. Programul a fost prelungit până în 2018, astfel încât doritorii sunt invitați să se înscrie.

Jumătate dintre afacerile inițiate de către cetățenii moldoveni care lucrează peste hotare sau de către rudele acestora sunt în domeniul agricol, dar au fost finanțate și idei de afaceri mai puțin tradiționale pentru noi. Victoria Novac Hîncu, împreună cu soțul și cu tatăl său, s-a apucat de confecționat jucării educative din lemn care îi ajută pe copii să se dezvolte.

„Eu am făcut facultatea de business în Cluj și aveam oportunități foarte bune, soțul meu avea o carieră foarte frumoasă în România și tatăl meu lucra peste hotare și toți trei am revenit acasă și suntem implicați în această afacere. De fapt, la un leu investit de la PARE 1+1, noi investim alți 3 lei”, a declarat Victoria Novac Hîncu.

Igor Furtună a muncit timp de 14 ani în Italia, iar acum conduce o afacere cu biscuiți.

„Am o fiică pasionată de copturi, turte, biscuiți. Ne-am gândit să facem o afacere iar prin asta să evităm ca într-o bună zi ea să plece din țară”, a mărturisit Igor Furtună.

Programul PARE 1+1 a fost prelungit până în 2018, dar cu o nouă abordare, a declarat Iulia Iabanji, directorul general al Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, care implementează proiectul.

„Deja o să țintim segmentele economiei care au potențial de creștere, statul o să încerce să ajute companiile care sunt orientate spre export. Dar n-o să uităm nici de întreprinderile de la început de cale. O să dezvoltăm instrumente pentru fiecare segment aparte”, a constatat Iulia Iabanji.

Dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii este foarte importantă pentru economia unei țări, a menționat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

„Sunt importante pentru dezvoltare și pentru creștere, dar mai ales – pentru crearea clasei de mijloc, foarte importantă pentru ca o țară să se dezvolte. Asta aduce participare politică și o viziune pentru viitor”, a declarat Pirkka Tapiola.

În perioada anilor 2010-2015 au fost investite 128 de milioane de lei din bugetul de stat în cadrul programului PARE 1+1, iar investiția totală care o include și pe cea a antreprenorilor a fost de 340 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău