Programul nuclear nord-coreean, în atenția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

  • 03 Martie 2015 09:29
Programul nuclear nord-coreean, în atenția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Agenția Internațională pentru Energie Atomică continuă să fie îngrijorată în legătură cu programul nuclear nord-coreean.

„Rămân foarte preocupat de programul nuclear al acestei țări care deține arma atomică”, a declarat luni, 2 martie, șeful AIEA Yukiya Amano, în fața Consiliului de guvernatori ai Agenției.

Phenianul trebuie „să-și respecte obligațiile internaționale”, a insistat directorul AIEA, în condițiile în care Phenianul a lansat luni trei rachete în mare și a promis „lovituri nemiloase” împotriva SUA și Coreii de Sud, care și-au început exercițiile militare anuale comune.

Până acum, Coreea de Nord a mai efectuat teste nucleare în 2006, 2009 și 2013. Țara se opune din 2009 inspecțiilor din partea AIEA.

Potrivit unei evaluări făcute în februarie de către experți americani, Coreea de Nord s-ar putea dota cu circa 100 de ogive nucleare militare până în 2020 și ar fi în măsură să le miniaturizeze suficient pentru a echipa rachete capabile să atingă Japonia.

Aceiași experți estimează că sancțiunile internaționale impuse Phenianului nu îl împiedică în niciun fel să-și continue programul nuclear militar.

Coreea de Nord este considerată un caz de dinastie comunistă unic în lume. Trei generații din familia Kim au condus neîntrerupt această țară de la sfârșitul războiului cu Sudul (1950-1953), notează Agerpress.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău