Programul „Femei în afaceri”: Sprijin financiar nerambursabil pentru o sută de antreprenoare

  • 04 Mai 2018 16:10
0%
00:00:00
00:00:00

O sută de tinere femei antreprenoare au beneficiat de sprijin financiar nerambursabil pentru a-și iniția și dezvolta afacerile, în cadrul programului guvernamental ”Femei în afaceri”, implementat de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. Multe dintre ele au decis să își deschidă o afacere după ce au muncit o perioadă în străinătate, astfel au reușit să creeze și noi locuri de muncă în localitățile de baștină. 

După ce a muncit mai mulți ani în Federația Rusă, Iuliana Cojocaru din raionul Florești, orășelul Mărculești, a decis să își urmeze visul și să își deschidă o fabrică de confecții chiar în localitatea de baștină. Are deja 15 angajate și vrea să mai angajeze încă tot atâtea, după ce a câștigat un grant destinat femeilor antreprenoare.

Mamele care au copii la grădiniță îi lasă la grădiniță și vin la noi la lucru. Noi le-am învățat totul din start, pentru că unele nu aveau idee nici de mașină de cusut, nici de cum să coase. Acum arată rezultate foarte bune. Datorită proiectului, încă 15 locuri de muncă deschidem luna viitoare și pe urmă sperăm mai mult și mai mult.”

Și Nadeja Josan a muncit peste hotare până s-a decis că vrea să își deschidă o afacere acasă, în Chișinău. Domeniul este unul tentant de dulce – producerea ciocolatei. Tânăra spune că vrea să le ofere consumatorilor din Republica Moldova adevăratul gust al ciocolatei, de aceea folosește numai ingrediente de calitate. Fiind la început de drum, antreprenoarea a întâmpinat și unele dificultăți.

Cred că sunt dificultăți mai mult la nivel legislativ, pentru că în momentul în care dorești să-ți deschizi o afacere întâlnești multe legi pe care nu le cunoști și trebuie să înveți nu doar să produci ciocolata, dare trebuie să cunoști și legislația în domeniu.”

Numărul mic al femeilor ce conduc afaceri în Republica Moldova, mai puțin de o treime dintre antreprenori, a fost motivul pentru care a fost inițiat programul guvernamental care să le susțină financiar și prin instruire, a subliniat Petru Gurgurov, director general interimar al ODIMM.

Doar 27 la sută avem doamne în domeniul antreprenoriatului. Acest lucru ne face să ne concentrăm pe acest domeniu, să venim cu multe instrumente pentru a susține doamnele care au idei viabile și au interes față de antreprenoriat.”

Programul ”Femei în afaceri” a fost lansat în 2016 și va fi implementat pe parcursul a trei ani. Fondul total al proiectului este de 51 de milioane de lei, alocați din bugetul statului. Cele 100 de femei selectate până în prezent vor beneficia de granturi în valoare totală de 14 milioane de lei. Astăzi a fost lansat cel de-al doilea apel pentru depunerea dosarelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău