Program de reintroducere a jaguarilor în nord-estul Argentinei

  • 18 Aprilie 2021 12:30
Program de reintroducere a jaguarilor în nord-estul Argentinei

Argentina a lansat într-un parc din nord-estul țării un program de reintroducere a jaguarilor a căror prezență nu a mai fost înregistrată de 70 de ani, iar sâmbătă a eliberat o femelă cu doi pui, a informat ONG-ul Rewilding Argentina, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Reintroducerea acestei femele pe nume Juruna și a celor doi pui ai săi născuți în captivitate în decembrie crește la șase numărul jaguarilor eliberați de la începutul anului în Parcul Ibera, o zonă protejată de aproape 200.000 de hectare de mlaștini, râuri și lagune înconjurată de pajiști și munți, la granița cu Paraguay și aproape de Brazilia.

Juruna se alătură surorii sale Mariua și a celor doi pui ai săi eliberați în ianuarie. Cele două femele din nordul Braziliei au fost capturate când braconierii le-au ucis mama la câteva luni după naștere.

"Este pentru prima dată în istorie când se încearcă aducerea acestei mari feline înapoi într-un mediu în care omul a exterminat-o", a declarat ONG-ul care desfășoară acest proiect de 10 ani.

Defrișările, creșterea suprafețelor terenurilor agricole, incendiile forestiere și braconajul au condus la dispariția jaguarului în provincia Corrientes.

Jaguarul, a cărui populație este concentrată în regiunea Pantanal din Brazilia, cea mai mare regiune umedă a planetei, este considerat "aproape amenințat" cu extincția de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN).

În Argentina, aproximativ 200 până la 300 de exemplare au fost înregistrate în jungla din provinciile Salta, Misiones, Chaco și Formosa, în nordul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău