Program de granturi destinat întreprinderilor mici și mijlocii care activează în domeniul turistic, lansat de Guvernul SUA în Republica Moldova

  • 21 Iunie 2023 13:14
Program de granturi destinat întreprinderilor mici și mijlocii care activează în domeniul turistic, lansat de Guvernul SUA în Republica Moldova

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a lansat un program de granturi destinat întreprinderilor mici și mijlocii care activează în domeniul turistic din R.Moldova. Printre acestea se numără și vinăriile, pensiunile rurale sau centrele meșteșugărești, transmite Radio Chișinău.

Programul „Moldova Turistică” al USAID are un buget total de 25 de milioane de lei. Finanțarea este nerambursabilă și destinată întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul turismului, a spus șeful proiectului „Competitivitate și Reziliență Rurală” din cadrul USAID, Benjamin Toric.

„Suntem ferm convinși că industria turismului poate contribui la dezvoltarea comunităților locale, la integrarea acestora și diferitor proiecte, la dezvoltarea economică a țării, și sperăm că programul finanțat de USAID să contribuie la acest lucru. Proiectul cooperează cu Ministerul Culturii din Rep. Moldova și ia în calcul trendurile și necesitățile industriei turismului. Programul pune accent pe un element de bază – turismul sustenabil și turismul de reziliență ca să fie suport pentru generațiile viitoare”, a declarat Benjamin Toric.

Secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a declarat pentru Radio Chișinău  că programul lansat de către USAID ar urma să asigure o creștere și o dezvoltare sustenabilă a industriei turismului:

„Noi avem de nevoie de inserții mai mari, de elemente noi în activitatea pensiunilor, în activitatea hotelierelor, în activitatea tuturor celor care desfășoară turism receptor în Rep. Moldova. Noi avem nevoie să creștem calitativ oferta turistică națională și, iată aceste programe care le realizăm cu USAID vin să îmbunătățească oferta turistică națională, vin să o promoveze mai bine, și vin să implice comunitățile în dezvoltarea locală prin intermediul turismului”, a spus Andrei Chistol.

De un astfel de proiect a beneficiat pensiunea „Casa Rândunicii” din Trebujeni, Orhei. Cu o finanțare nerambursabilă de 30 de mii de dolari, femeia de afaceri Liliana Buzila a reușit să construiască pensiunea și să păstreze patrimoniul cultural zonal:

„Suportul financiar acordat prin programul de granturi, ne-a ajutat să punem pe picioare o pensiune nouă, care este dotată și echipată conform rigorilor. Totodată, serviciile de design și arhitectură care au fost puse la dispoziție prin proiect, au contribuit la conservarea și promovarea patrimoniului cultural și natural al zonei. Mentoratul și asistența echipei pe durata implementării ne-au ajutat să fim consistenți în investițiile pe care le facem. Să ne poziționăm corect pe piața locală și internațională, astfel încât să devenim mai competitivi”, a declartat Liliana Buzila.

Implementarea proiectelor va fi asistată de către Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău