Program bogat și divers în ultimele zile ale Reuniunii Teatrelor Românești și ale Zilelor Filmului Românesc

  • 22 Septembrie 2023 12:58
Program bogat și divers în ultimele zile ale Reuniunii Teatrelor Românești și ale Zilelor Filmului Românesc

Filme, spectacole de teatru, lansări de carte, întâlniri cu cineaști de renume din România și critici de teatru și de film. Toate acestea se regăsesc în programul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești și în cel al Zilelor Filmului Românesc, două evenimente culturale de anvergură  care se vor încheia pe 24 septembrie, transmite Radio Chișinău.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești ne aduce  astăzi la ora 17:00 un recital de poezie pe versurile lui Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare, Eminescu susținut de marele actor român, Emil Boroghină. Spectacolul „Cântarea Cântărilor” face parte din programul Teatrului Poesis fondat de artist.

Am ales sonete din Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare și Eminescu. Și o să vedeți că acolo este vorba despre dragostea la bătrânețe, care este profundă, mistuitoare, răscolitoare și dătătoare de mari sentimente. Este pentru mine o mare încercare această reîntâlnire cu publicul din Chișinău”, a declarat  Emil Boroghină.

Astăzi și mâine la ora 19:00, publicul este invitat la două spectacole interpretate de actorii de la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, „Creatorul de teatru” și „Bolta Cerească”, a spus comunicatorul Teatrului de la București, Florin Ghioca.

„Teatrul Național din București vine cu un spectacol în care joacă Marcel Iureș. Incontestabil, este unul dintre cei mai mari actori români din toate timpurile. Nu știu de câte ori aveți ocazia să îl aveți jucând pe scenă în spectacol în care are și rol principal, și la Chișinău, dispus să se întâlnească și cu publicul de aici. Un al doilea spectacol pe care îl avem este „Bolta cerească”, un spectacol foarte interesant, acre implic nu mai puțin de 14 actrițe pe scenă în același timp. E o premieră la TN din București”, a spus Florin Ghioca.

Duminică, 24 septembrie, la ora 18:00, studenții de la AMTAP vor prezenta un spectacol de teatru nonverbal în aer liber – „Inimi de Carnaval” în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Tot în scuar, se poate vedea și expoziția „(R)evoluția tablourilor”, care, prin scanarea QR codului afișat, un actor de la Teatrul Național din București va povesti din istoria tabloului împușcat la revoluția din 1989, din România. 

Ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc îl are ca invitat de onoare pe reputatul regizor român, Cristian Mungiu, care invită publicul astăzi la Cineplex – Loteanu, la ora 18:00, la filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, iar mâine la ora 16:00, la filmul „Occident”.

„Ne străduim foarte mult să facem filmele acestea pentru cinematograf, pentru că cinematograful îți dă posibilitatea unei întâlniri, chiar dacă nu-i regizorul sau actorii de față, te întâlnești cu alți oameni. Discuți cu ei, e cineva care plânge, e cineva care oftează, ieși cu cineva la un film. Și există acest rol social de neînlocuit al cinematografului, dacă după film vorbești cu cineva s-ar părea să îți confrunți părerile despre film, despre tine, despre societate, cu altcineva”, a declarat Cristian Mungiu.

Intrarea la filmele românești proiectate la Cineplex-Loteanu este gratuită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău