Prognoze sumbre pentru economia Republicii Moldova

  • 08 Mai 2015 14:19
Prognoze sumbre pentru economia Republicii Moldova

Comerțul extern al Republicii Moldova s-a redus semnificativ, declinul fiind mai mare decât cel prognozat de autorități.

Exporturile moldovenești în primele trei luni ale acestui an au scăzut cu aproape 15%, iar importurile cu 20%. Această tendință se va menține și va influența negativ economia moldovenească, prognozează experții.

Declinul exporturilor este cauzat în special de relațiile comerciale cu CSI, în condițiile în care livrările de mărfuri în aceste țări au scăzut cu peste 40%, potrivit Biroului Național de Statistică.

Este o scădere dramatică, iar această tendință se va menține, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Roman Chircă. El a menționat că situația respectivă va afecta întreaga economie națională, care este dependentă în mare parte de taxele acumulate din exporturi și importuri.

”Este o scădere dramatică ceea ce va face presiune asupra leului moldovenesc în tendință de scădere. Este un rezultat mai degrabă al lipsurilor structurale în economia moldovenească . Nu există mecanisme care să preia această presiune și ne așteptăm permanent la scăderi de 10-15 la sută. Acestea vor avea și consecințe asupra rezultatelor economice la sfârșitul anului”, a declarat Roman Chircă.

Ponderea exporturilor în Uniunea Europeană  reprezintă 65% din total, față de 55% în aceeași perioadă a anului trecut, iar în CSI – 21%, față de 31% în perioada de referință din 2014. Deși Republica Moldova beneficiază în prezent de un Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, exporturile în spațiul comunitar au crescut nesemnificativ în primele trei luni – cu 0,3%.  Expertul Viorel Gârbu afirmă că produsele moldovenești nu sunt competitive, astfel încât și exporturile pe piața europeană ar putea să scadă.

”Guvernul doar a vorbit mereu  despre creșterea exportruilor în UE , dar nu a făcut nimic. Ori, piețele de acolo au anumite cerințe, anumite standarde de calitate pe care Republica Moldova nu le întrunește.  În condițiile anului prezent, atunci când situația internă se înrăutățește, noi putem doar să prognozăm o scădere în continuare a exportruilor Republicii Moldova în Vest”, a declarat Viorel Gârbu.

Amintim că Ministerul Finanțelor prognozează pentru acest an o reducere a exporturilor cu 10% și a importurilor cu 15%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău