Prognoze meteo de Hramul Chișinăului | Temperaturi generoase și vreme frumoasă

  • 14 Octombrie 2019 11:52
Prognoze meteo de Hramul Chișinăului | Temperaturi generoase și vreme frumoasă

Temperaturi generoase de toamnă cu soare, fără ploi, se așteaptă astăzi, când este sărbătorit și Hramul Capitalei, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, luni, 14 octombrie, inclusiv, pe întreg teritoriul țării se așteaptă valori termice între 19-25 de grade Celsius, ziua, și 6-11 grade, noaptea. Perioada de referință va fi caracterizată de timp însorit, fără precipitații. Acest fapt este apreciat în special de autoritățile localităților care sărbătoresc hramurile bisericilor pe 14 octombrie, când creștinii de rit vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului sau Pocroavele.

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este un cuvânt slavon care în meteorologia populară înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. Potrivit tradiției, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă. Or, oamenii în vârstă afirmă că după Pocroave vremea, de obicei, se răcește.

La rândul lor, și specialiști SHS susțin că în decursul lunii octombrie pretutindeni se semnalează înghețuri. Perioada medie de apariție a înghețurilor la suprafața solului pe  teritoriul țării se înregistrează în intervalul 1-15 octombrie, în aer – între 12 și 31 octombrie. Cu toate acestea, în unii ani înghețuri pe parcursul acestei luni nu s-au semnalat (1989, 1996).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău