Profitul Gazprom s-a prăbușit cu 40% în 2022. Plata dividendelor anuale a fost anulată

  • 23 Mai 19:59
Profitul Gazprom s-a prăbușit cu 40% în 2022. Plata dividendelor anuale a fost anulată

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat marți că în 2022 profitul său net a scăzut cu peste 40%, până la 1.266 miliarde ruble (15,77 miliarde dolari), de la 2.093 miliarde ruble în 2021, din cauza unei majorări a taxelor introduse în a doua jumătate a anului trecut, transmite Reuters, potrivit Agerpres..

În aceste condiții, consiliul de administrație al grupului controlat de statul rus a decis să nu mai plătească dividende pentru întregul an 2022, după ce în toamna anului trecut a plătit un dividend interimar de 1.208 miliarde ruble (15 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în prima jumătate a anului 2022.

Imediat după acest anunț, cotația acțiunilor Gazprom la bursa de valori de la Moscova a scăzut cu aproape 4%. Anul trecut Occidentul a introdus mai mult runde de sancțiuni împotriva Rusiei și companiilor controlate de statul rus, din cauza invaziei din Ucraina. Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, o sursă importantă pentru veniturile companiei, nu au fost vizate în mod direct de sancțiuni însă volumul exporturilor s-a redus totuși la jumătate, până la 101 miliarde metri cubi în 2022.

Directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a precizat că în condițiile în care dividendul interimar pe primul semestru a depășit deja nivelul țintă de 50% din profitul net, consiliul de administrație a decis să lase dividendele pe întregul an la același nivel cu dividendul interimar.

„Nu am așteptat pentru rezultatele pe întregul an ci am oferit acționarilor oportunitatea de a primi, în avans, o sumă semnificativă. Datorită acestui fapt, dividendele primite au o valoare reală mai mare decât suma plătită la finele exercițiului anterior”, a spus Famil Sadygov.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
22
Mon
18
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău