Profesorul Vlad Brașoveanu: În România sunt centre de transplanturi care au un rol important. Din păcate, în Republica Moldova acest lucru rămâne încă în urmă

  • 20 Septembrie 2023 19:41
Profesorul Vlad Brașoveanu:  În România sunt centre de transplanturi care au un rol important. Din păcate, în Republica Moldova acest lucru rămâne încă în urmă

Subiectul legat de transplantul de organe și donarea lor trebuie să fie mediatizat cât mai mult și despre asta să se vorbească la toate nivelurile. Profesorul Vlad Brașoveanu, a cărui excelență în transplant este cunoscută pe ambele maluri ale Prutului, a declarat într-o conferință de presă că transplantul de organe trebuie promovat în mass-media, reducând rata mortalității pacienților care așteaptă un organ de la donator, transmite IPN.

Profesorul Vlad Brașoveanu a ținut să menționeze că în România sunt centre importante de transplanturi, care au un rol important. Din păcate, în Republica Moldova încă acest lucru rămâne în urmă.

Academicianul Irinel Popescu, profesor universitar, a susținut necesitatea promovării donării. „Am învățat foarte devreme acest lucru: atunci când rata de donare scade, trebuie de făcut o campanie de informare. Am văzut și în România acest lucru. Campania de promovare a donării și în favoarea transplantului trebuie să rămână una permanentă. Transplantul este important pentru că oricât ar părea de curios, există și opinii contrare și la nivelul unor factori de decizie și asta e foarte dureros”, a declarat Irinel Popescu. „Mă bucur de fiecare dată să fiu alături de pacienții transplantați, asta demonstrează că munca noastră nu a fost în van”, a continuat el, salutându-i pe câțiva din foștii pacienți care erau prezenți în sală.

Chirurgul Dorin Hotineanu a declarat, la rândul său, că este admirabil că „pacienții transplantanți au lucrat mai departe să-i ajute pe cei care se află pe lista de așteptare, mereu sunt „în jur de 80 de oameni pe lista de așteptare pentru transplantul hepatic”. El spune că acum este foarte important să fie promovată donarea de organe interne. Potrivit lui Dorin Hotineanu, lucrurile trebuie revăzute, iar transplantului de organe să îi fie acordată mai multă atenție. „Am avut exemple foarte bune, chiar după pandemie, când rudele unor pacienți care au decedat au început să ne caute”, a spus Dorin Hotineanu, exemplificând că sunt cazuri fericite, dar trebuie să fie depuse eforturi susținute pentru a reduce mortalitatea persoanelor care așteaptă un organ donat.

Cei prezenți la conferință au făcut apel către mass-media și societate să promoveze transplantul de organe pentru a putea salva mai multe vieți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău