Profesorii și elevii celor 44 de instituții de învățământ din Găgăuzia, obligați să participe la un marș pentru a marca aniversarea referendumului din 2014. Reacția Ministerului Educației
-
31 Ianuarie 11:25
Profesorii și elevii claselor liceale din Găgăuzia au fost obligați să participe pe 2 februarie la un marș pentru a marca aniversarea referendumului din 2014. Un document al Direcției Generală Învățământ Găgăuzia în care se dau dispoziții în acest sens a fost publicat de presa din autonomie. În reacție, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a cerut „să nu fie perturbat procesul educațional”. De asemenea, instituția a precizat că va sesiza organele de drept în legătură cu acțiunile conducerii Direcției, scrie NewsMaker.
Portalul Nokta a intrat în posesia unui document semnat de șefa Direcției Generale Învățământ Găgăuza Natalia Cristeva. Potrivit ordinului, directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie sunt obligați să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul „consacrat aniversării a 10 ani de la referendumul din 2014”. Evenimentul va avea loc la Comrat, pe 2 februarie.
Alți 88 de directori și directori adjuncți (câte două persoane din cele 44 de instituții de învățământ) sunt obligați să participe la forumul „Exprimarea voinței poporului Găgăuziei: realizări, perspective și experiența anului 2014”. Forumul va avea loc în aceeași zi la Casa de Cultură din Comrat.
Reacția Ministerului Educației
În seara de 30 ianuarie, Ministerul Educației a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la informațiile despre ordinul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia.
„MEC solicită Direcției Generale Învățământ Găgăuzia, directorilor instituțiilor publice de învățământ general și cadrelor didactice să nu admită perturbarea procesului educațional la data de 02 februarie 2024. Totodată, MEC informează despre faptul că urmează a fi sesizate organele de drept în privința acțiunilor factorilor de decizie din cadrul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia cu referire la inițiativa de implicare a elevilor în participare la evenimentul din 02 februarie 2024”, se arată în comunicatul emis de instituție.
– să nu facă și să nu admită propagandă șovină, naționalistă, politică, religioasă, militaristă în procesul educațional;
– să nu implice elevii și studenții în acțiuni politice (mitinguri, demonstrații, pichetări).
Referendumul din 2014
Amintim că, pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia a avut loc un referendum la care locuitorii autonomiei au răspuns la întrebarea dacă este mai bine pentru Republica Moldova să adere la UE sau la Uniunea Vamală Euroasiatică. De asemenea, aceștia și-au exprimat părerea cu privire la necesitatea ca autonomia să aibă o lege privind dreptul la autodeterminare „în cazul în care Moldova își va pierde independența”.
În rezultat, 97% dintre participanții la plebiscit au votat împotriva eurointegrării țării și în favoarea aderării la Uniunea Vamală Euroasiatică. Iar peste 98% au votat pentru ca Găgăuzia să devină automat un stat independent „în cazul în care Moldova își pierde suveranitatea”.
Chișinăul consideră referendumul din autonomia găgăuză ilegal. Cu toate acestea, în 2017, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să declare 2 februarie zi liberă în autonomie.