Profesorii din R.Moldova sunt dezamăgiți de decizia conducerii Federației Sindicale a Educației și Științei

  • 06 Mai 2017 19:52
Profesorii din R.Moldova sunt dezamăgiți de decizia conducerii Federației Sindicale a Educației și Științei

Profesorii planificau să suspende, începând cu ziua de vineri, 5 mai, procesul de învățământ, până când guvernarea le va îndeplini revendicările legate de majorarea salariilor. Conducerea sindicatelor a solicitat un răgaz motivând că autoritățile le-au dat asigurări că vor identifica soluții de majorare a salariilor în luna iulie, după aprobarea bugetului de stat, în caz contrar vor relua acțiunile de protest.

Dumitru Roșca, profesor la Colegiul agro-industrial din Ungheni, consideră că prin renunțarea la grevă conducerea Federației Sindicale a Educației și Științei și-a demonstrat loialitatea față de actuala guvernare, scrie Jurnal de Chișinău. Este unul dintre persoanele care au fost intimidate în urma participării la acțiunile de protest din martie 2017.

La 4 aprilie, cu o zi înaintea ultimului protest, familia sa a fost sunată de vicepreședintele raionului Ungheni, Petru Gherasimov (PD). „I-a telefonat inițial cumnatului meu, director al policlinicii din Ungheni, iar acesta i-a telefonat surorii mele. Gherasimov s-a interesat cu ce mă ocup și i-a spus că o să am probleme dacă mai merg la protestul profesorilor planificat pentru a doua zi. L-am sunat pe Gherasimov și l-am întrebat de ce umblă cu astfel de apeluri. Mi-a spus că vom fi verificați și la locul de muncă. Sunt un participant la mișcarea de eliberare națională. Noi nu am luptat pentru așa ceva. Nu am luptat pentru o astfel de democrație, oameni buni! Nici pe timpul guvernării lui Voronin nu se recurgea la astfel de intimidări”, se revoltă profesorul, precizând că la 5 aprilie nu s-a putut deplasa la protestul profesorilor din cauza unei probleme de sănătate, altfel s-ar fi dus.

„Ministra Educației este cea care trebuie să apere drepturile angajaților din educație. Din păcate, suntem foarte dezamăgiți de prestația ei”, mai spune profesorul.

Rodica Lupu, unul dintre liderii sindicali de la Ungheni, ne spune că nu știe nimic despre intimidările la adresa profesorilor efectuate de reprezentanții conducerii democrate a raionului. „Colectivele de profesori erau decise să participe la greva generală. Sunt dezamăgiți de decizia luată de conducerea Federației Sindicale de a anula greva. Din păcate, nu toți membrii sindicatelor din raioane conștientizează că de ei depinde soarta mai multor oameni”, a declarat Lupu.

Aceasta ne mai spune că în raionul Ungheni au avut loc întruniri cu cadrele didactice și educatorii din grădinițe, au fost făcute liste cu profesorii care s-au pronunțat „pentru” și „împotriva” protestelor. Aproximativ 70% din profesorii raionului Ungheni au optat pentru greva generală.

Zeci de locuri vacante

La rândul său, Stanislav Lozan, directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Leova, ne informează că profesorii din instituția sa de învățământ sunt indignați de decizia sindicatelor. „Avem mulți tineri specialiști în colectivul nostru de profesori. Reieșind din salarizarea pe care o avem, mi-e teamă că vor pleca și aceștia. Cum să trăiești cu un salariu de 2995 de lei, ținând cont că prețurile din R. Moldova sunt ca cele din Europa. Direcția de Învățământ ne-a atenționat să ne gândim la copii în primul rând, dar cum rămâne cu problemele cu care se confruntă profesorii?”, se întreabă Lozan.

Maria Mateiciuc, lider sindical de la Leova, ne informează că majoritatea profesorilor din acest raion au optat pentru grevă generală. „Eu și profesorii suntem dezamăgiți. Oamenii erau pregătiți să lupte pentru drepturile lor. Nici într-o țară din Europa nu vei vedea o astfel de bătaie de joc de intelectualitate. Am participat la două adunări ale directorilor de instituții de învățământ și de grădinițe. Oamenii se întrebau cum să facă față prețurilor mari, facturilor, cu salariile pe care le au”, relatează ea. Aceeași sursă precizează că în raionul Leova, din 32 de locuri vacante pentru profesori, la începutul anului, au fost suplinite doar trei locuri.

Profesorii sunt indignați

La rândul său, Nina Miroliubov, lider sindical de la Ialoveni, ne informează că 90% din profesorii și educatorii de aici au optat pentru organizarea grevei generale. „Din păcate, nu toate raioanele, inclusiv mun. Chișinău, unde doar o cotă de 30% a profesorilor susțin protestele, au optat pentru grevă. După anunțarea deciziei Federației Sindicale a Educației, profesorii de la noi s-au arătat foarte dezamăgiți. Și eu sunt împotriva acestei decizii. Nu-ți poți ridica o casă ori să o cumpere, fie și în rate, cu salariul de profesor”, afirmă Miroliubov.

La întrebarea dacă n-au fost exercitate presiuni asupra profesorilor și la Ialoveni, liderul sindical a declarat că nu a înregistrat astfel de cazuri. „Înainte de a porni la protestele din martie și aprilie, unii manageri de instituții de învățământ din sate au fost sunați de poliție, dar nu pentru a-i împiedica să meargă la protest, ci pentru a asigura ordinea publică”, a spus profesoara.

Amintim că profesorii au demarat protestele încă în ianuarie curent. La toate ieșirile în stradă, ei au cerut majorarea salariilor cu 50%. O altă revendicare se referea la recalcularea pensiilor pentru pensionarii care continuă să lucreze.

Săptămâna trecută, în timpul unei audieri în Parlament a ministrei Educației, Corina Fusu, la întrebarea despre majorarea salariilor, aceasta a declarat: „5, 4 miliarde de lei merg pentru angajații din educație. Vom deveni un stat bogat și vom avea salarii mai mari”. Deputata liberal- democrată Maria Ciobanu s-a arătat stupefiată de răspuns: „Sunt profund dezamăgită de prestația Dvs. Ați venit pregătită prost și țin să spun că mi-i rușine de profesorii care vă ascultă acum”, a spus Ciobanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău