Profesori, studenți și experți au fost instruiți privind protecția patrimoniului cultural

  • 07 Noiembrie 2019 18:00
Profesori, studenți și experți au fost instruiți privind protecția patrimoniului cultural

Profesori și studenți ai instituțiilor de învățământ din domeniul arhitecturii și construcției de la Chișinău și experți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, timp de doi ani, au participat la seminare, vizite de studii și stagii în Italia, pentru a acumula experiență în vederea consolidării protecției patrimoniului cultural al Moldovei”.

Acțiunile au fost parte a unui proiectul Twinning finanțat de UE și implementat în colaborare cu Ministerul Italian al Bunurilor și Activităților Culturale și Turismului, transmite IPN.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a spus că, datorită acțiunilor desfășurate în cadrul proiectului, autoritățile moldovenești au primit suport în protejarea patrimoniului cultural al țării, pentru modernizarea managementului și politicilor culturale și gestionarea eficientă a sectorului patrimoniului cultural în conformitate cu standardele europene și bunele practici internaționale. Potrivit ministrului, ca rezultat a fost creat proiectul legii monumentelor, care în scurt timp va ajunge în Parlament.

Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, și-a exprimat speranța că proiectul va contribui la dezvoltarea culturală a Republicii Moldova, care este o direcție importantă pentru promovarea unei țări pe plan internațional. Potrivit ambasadoarei, momentul important al proiectului a fost faptul că s-au implicat în mare parte tinerii specialiștii, care sunt acum mult mai pregătiți să contribuie la consolidarea și protecția patrimoniului cultural al Moldovei.

Consilierul rezident al proiectului, Luisa De Marco, a menționat că acest proiect a demonstrat tuturor că se poate de făcut lucruri mici cu puține resurse dacă se lucrează împreună și se urmărește același scop. Totodată, a spus că aproape 30 de experți din Italia au fost implicați în activitățile proiectului în colaborare cu experții moldoveni din cadrul MECC și instituțiile conexe.

Proiectul „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova prin păstrarea și protecția acestuia” a fost implementat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu partenerul UE – Ministerul Italian al Bunurilor și Activităților Culturale și Turismului. Proiectul a fost lansat în septembrie 2017 și a avut un buget de un milion de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău