Profesori din stânga Nistrului, despre războiul din Ucraina. În apropiere de Grigoriopol s-au putut auzi explozii timp de mai multe ore, iar oamenii retrăiesc frica din perioada războiului din 1992

  • 24 Februarie 2022 13:38
Profesori din stânga Nistrului, despre războiul din Ucraina. În apropiere de Grigoriopol s-au putut auzi explozii timp de mai multe ore, iar oamenii retrăiesc frica din perioada războiului din 1992

În apropiere de Grigoriopol, oraș situat în stânga Nistrului, în această dimineață s-au putut auzi explozii timp de mai multe ore. Oamenii spun că sunt îngrijorați pentru siguranța lor și retrăiesc frica din perioada războiului din 1992.

Directoarea Liceului Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, Eleonora Cercavschi, a relatat pentru Radio Chișinău, că exploziile, mai multe la număr, au durat câteva ore și au început pe la ora 4 dimineața. Ea spune că oamenii sunt îngrijorați și retrăiesc frica din perioada războiului din 1992.

”Toată lumea este îngrijorată. De la ora patru dimineața auzim bubuituri de jur împrejur. Nu este nimic bun.  Fiecare așteaptă din minut în minut. Am vorbit de dimineața cu reprezentanții Ministerului Educației și i-am întrebat ce să facem cu copiii. Sunt 200 de copii în autocare care pot deveni oricând ostatici. Ei ne-au răspuns că e totul bine și copiii să meargă la școală. Eu nu pot oprim școala dar mă tem pentru viața copiilor. (…) Am mai trecut o dată prin război. Nu am cuvinte să redau frica. Și nu ți-e frică de tine însuți dar de toată lumea, de jur împrejur. Este un război foarte serios. Este războiul unei țări foarte agresive, față de toată omenirea. Nici nu se știe dacă se va opri doar în Ucraina. Toată lumea știe că poate să fie începutul celui de al treilea război mondial. Cred că el a început deja”, a declarat  Eleonora Cercavschi. 

În opinia Eleonorei Cercavschi agresiunea rusă trebuia oprită de forțele internaționale încă în 1992 când a fost declanșat războiul împotriva Republicii Moldova.

”Acum nu se aud explozii, dar de la patru dimineața până aproape de opt s-au auzit probabil de la Odessa sau, știu eu, din Kotovsk. Asta este greșeala marilor forțe care atunci când noi am fost atacați în 1992 toată lumea s-a uitat ca la, ei, Moldova, o țară mică! Lasă să fie atacată. Atunci a trebuit să se ia măsuri și de oprit agresiunea. Dar de partea Rusiei a fost și Ucraina care acum își ia pedeapsa. Dar acum nu avem ce să vorbim, trebuie să fim solidari cu Ucraina”, a mai spus profesoara.

Nu știm ce o să fie. Suntem în așteptarea unor decizii poate mai umane prin care se vor gândi la oamenii pașnici”.

Ceea ce face astăzi Putin în Ucraina este un genocid. Războiul din Ucraina este un pericol pentru Europa și întreaga lume, consideră profesorul Ion Iovcev, fostul director al Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, acum consilier în Parlamentul European.

Azi dimineață la ora cinci, Rusia fără să declare război a năvălit mișelește asupra Ucrainei, întocmai cum a făcut Germania fascistă în anul 1941. Este un pericol mare, un pericol pentru toată Europa și pentru întreaga lume. Suntem în pragul unui război de proporții mari, urmat de tragedii, de mii și mii de morți.

Sunt în zona de Est a Rep. Moldova, sunt în Tiraspol, am lucrat acolo timp de 30 de ani. Pe parcursul anilor am înțeles ce înseamnă să fii ostatic în propria ta țară. Vrem să trăim liberi, vrem ca Ucraina să fie o țară liberă, democratică care să aparțină comunității europene. Ceea ce face astăzi Putin este un genocid asupra poporului ucrainean. Noi suntem alături de Ucraina și vrem ca lumea să se întoarcă înapoi la pace”, a menționat Ion Iovcev.

Autoritățile militare ruse au programat exerciții militare și pentru zilele următoare în regiunea transnistreană unde sunt dislocate trupe ruse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău