Produse alimentare mai sigure: Va fi reglementat controlul cantității de acizi grași trans în alimente

  • 28 Septembrie 13:27
Produse alimentare mai sigure: Va fi reglementat controlul cantității de acizi grași trans în alimente

Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, adoptată acum cinci ani, va fi îmbunătățită și armonizată cu legislația Uniunii Europene.

Autorii inițiativei legislative sunt președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și membra comisiei, Ana Oglinda, Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”. Proiectul de lege reglementează că la 100 de grame de grăsime din produsele alimentare cantitatea de acizi grași trans să nu depășească 2 grame. Informația respectivă va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.

Deputații argumentează că acizii grași trans, în afara celor care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt considerați cei mai nocivi pentru că ridică nivelul de colesterol „rău” în organism, provocând boli cardiovasculare, cerebrovasculare și oncologice. Parlamentarii precizează că acizii grași trans sunt utilizați în industria alimentară deoarece prelungesc termenul de valabilitate a produsului, conferă un aspect atrăgător și prelungesc prospețimea acestuia, iar alimentele în care se regăsește un procent sporit de acizi grași trans sunt: margarina, frișca, smântâna vegetală, biscuiți, fursecuri, cartofi prăjiți, gogoși, produse semipreparate congelate etc.

Proiectul înaintat va asigura protecția sănătății consumatorilor prin stabilirea de cerințe obligatorii cărora trebuie să se conformeze operatorii din domeniul alimentar la plasarea pe piață a produselor.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au votat în unanimitate pentru avizul pozitiv al proiectului de modificare a Legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare. După examinarea în cadrul celorlalte comisii parlamentare permanente, DOCUMENTUL va fi prezentat în plenul Legislativului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:3,6 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
0
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău