Producătorul de film Artur Brauner a decedat la vârsta de 100 de ani

  • 08 Iulie 2019 12:06
Producătorul de film Artur Brauner a decedat la vârsta de 100 de ani

Artur Brauner, producător german cu peste 300 de filme la activ, dintre care numeroase mari succese consacrate memoriei Holocaustului, precum ''Europa, Europa'', a decedat duminică în Berlin, la vârsta de 100 de ani, relatează AFP, preluat de Agerpres.

''Germania a pierdut unul dintre cei mai importanți producători de film din perioada postbelică'', a indicat într-un comunicat secretarul de stat pentru Cultură, Monika Grütters.

''Evreu polonez persecutat, emigrat după război în țara asasinilor familiei sale unde a produs filme și a participat la reconstrucția democratică a Germaniei, el este un mare dar pentru țara noastră", a susținut oficialul.

Născut la 1 august 1918 la Lodz, fiu al unui comerciant cu lemn, el a supraviețuit exterminării evreilor din Polonia refugiindu-se în Uniunea Sovietică.

Artur Brauner a emigrat la Berlin după război și a fondat compania de producție cinematografică CCC, în zona americană a orașului. O altă parte a familiei sale a emigrat în Israel.

Mare admirator al lui Fritz Lang, el a produs în peste 70 de ani mai mult de 300 de filme, printre care mai multe succese, precum seria de westernuri nemțești cu eroul nativ american Winnetou.

Aceste producții foarte profitabile i-au permis să finanțeze filme despre istoria Holocaustului, obsesia vieții acestui supraviețuitor și o temă care a nu a ajuns decât târziu pe ecranele din Germania.

Printre filmele care au marcat publicul și critica se numără: "Europa, Europa" despre un orfan evreu care ajunge în inima elitei naziste (1990) sau ''Die Weiße Rose'' (1982), despre rețeaua de luptători germani din rezistență.

În 1972, producția "The Garden of the Finzi-Continis" pe care a coprodus-o și a cărei acțiune este plasată în Italia lui Benito Mussolini, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău