Producătorii mici de energie eoliană, îngrijorați de o Hotărâre a ANRE care îi vizează

  • 03 Iunie 2021 17:20
Producătorii mici de energie eoliană, îngrijorați de o Hotărâre a ANRE care îi vizează

Producătorii mici de energie eoliană consideră nedrept faptul că vor fi obligați să își asume responsabilitatea financiară față de operatorul sistemului de transport al energiei electrice pentru dezechilibrele rezultate ca abateri de la graficele coordonate. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de Hotărâre a Consiliului de administrare ANRE, supus dezbaterilor publice. Într-o scrisoare către președintele Maia Sandu și Ministerul Economiei și Infrastructurii, aceștia precizează că, prevederea dezavantajează substanțial producătorii mici de energie eoliană (regenerabilă) față de alți participanți la această piață, transmite IPN.

În scrisoarea semnată de 20 de companii, se menționează că, la sfârșitului anului 2020, puterea instalată a centralelor eoliene gestionate de producătorii de energie eoliană era de 47,1 MW (21 producători, 37 turbine eoliene), ceea ce generează sub 1 % din consumul total de energie electrică al Republicii Moldova. Potrivit lor, metodele de apreciere a valorilor contractate și realizate de producătorii de energie eoliană nu sunt comparabile cu cele ale altor participanți ai pieței de energie electrică, cum ar fi furnizorii și operatorii de sistem. Astfel, la această etapă, toți producătorii oferă informații orare despre energia produsă și livrată, însă în cazul furnizorilor și operatorilor de sistem urmează să fie aplicate modele de calcul cu un grad ridicat de incertitudine.

Ei spun că, operatorii de sistem nu oferă un mecanism funcțional care să asigure calitatea și continuitatea livrărilor de energie electrică, în pofida existenței reglementărilor și normelor aprobate și agreate de ANRE. Acest fapt afectează echilibrul între valorile contractate și cele realizate de producătorii de energie eoliană. În scrisoare se mai menționează că, producătorii de energie eoliană se confruntă continu cu birocrația operatorilor de sistem, iar reglementările existente și implicarea ANRE în acest proces, este ineficient.

Producătorii mici de energie eoliană sunt de părere că, condițiile din proiectul de Hotărâre afectează grav activitatea de producere a energiei regenerabile eoliene și vor conduce inevitabil la stagnarea investițiilor și falimentarea lor și solicită să fie exceptate de la acestea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău