Producătorii de zahăr riscă pierderi considerabile

  • 12 August 2014 17:13
Producătorii de zahăr riscă pierderi considerabile

Producătorii de zahăr din Republica Moldova afirmă că riscă pierderi considerabile din cauza introducerii de către Federația Rusă a taxelor vamale la zahăr.

 

Acest lucru se va întâmpla odată cu excluderea produsului din regimul de comerț liber cu Republica Moldova, denunțat recent de Rusia. Taxa vamală se ridică la 340 de dolari pentru o tonă de zahăr, în condițiile în care prețul aceleiași cantități este de aproximativ 760 de dolari. Astfel, zahărul moldovenesc devine necompetitiv pe piața rusească, susțin producătorii.

Uniunea producătorilor de zahăr și Asociația crescătorilor de sfeclă de zahăr au solicitat astăzi Guvernului o serie de măsuri, care să amortizeze decizia unilaterală a Federației Ruse. Ei cer să fie purtate negocieri pentru majorarea cotelor de export în Uniunea Europeană, să fie combătută contrabanda și să fie majorate subvențiile.

Premierul Iurie Leancă a declarat, în context, că cea mai mare parte a zahărului moldovenesc este exportată pe piața comunitară, astfel încât, decizia Rusiei nu ar trebui să afecteze industria zahărului.

Datele prezentate de producătorii de zahăr arată că anul acesta este așteptată o recoltă bogată de sfeclă de zahăr, din care ar urma să fie produse 170 de mii de tone de zahăr. Din această cantitate, 37 de mii de tone va fi îndreptată spre piața europeană, iar 65 de mii de tone, spre cea a Federației Ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău