Producătorii de cartof din nord vor să atragă un investitor leton

  • 25 Februarie 2016 16:38
Producătorii de cartof din nord vor să atragă un investitor leton

Agricultorii din raionul Briceni pun bazele unei asociații, pentru atragerea unui investitor din Letonia, care intenționează să deschidă o fabrică de prelucrare a cartofului la Corjeuți.

20 de producători de cartof din raionul Briceni și reprezentanți ai autorităților locale s-au întrunit în cadrul unei ședințe în satul Corjeuți pentru a analiza posibilitatea fondării unei asociații a producătorilor de cartof în Regiunea de Dezvoltare Nord. Întâlnirea cu producătorii de cartof a avut loc la ințiativa Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), cu sprijinul Asociației obștești „Pro Cooperare Regională”, transmite IPN.

„Este necesar să identificăm cea mai optimă soluție pentru crearea unei asociații în care să se regăsească în special producătorii de cartof din raionul Briceni. Acesta este primul pas către următorul obiectiv — deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofilor, care le va oferi agricultorilor locali noi oportunități de dezvoltare a afacerilor”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug, citat într-un comunicat de presă al Agenției.

În cadrul ședinței de la Corjeuți a fost ales un grup de inițiativă al cărui obiectiv este să creeze o asociație regională a producătorilor de cartof. După eventuala înregistrare a asociației, membrii acesteia urmează să efectueze o vizită de studiu în Letonia.

Ideea deschiderii unei frabrici de prelucrare a cartofului la Corjeuți a fost tema unei mese rotunde organizată în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a III-a, eveniment la care au participat agricultori din Corjeuți și partenerii lor din regiunea Aloja, Letonia. Atunci, reprezentanții întreprinderii letone de prelucrare a cartofului „Aloja Starkelsen” vorbeau despre necesitatea creării unei asociații unde să se regăsească producătorii de cartof care vor să coopereze în cadrul proiectului moldo-leton de creare și funcționare a unei fabrici.

Fondarea unei asociații a producătorilor de cartof, precum și semănarea experimentală a unor soiuri de cartof pentru producerea amidonului sunt, potrivit specialiștilor letoni, primii pași către realizarea celui mai important obiectiv - construcția și funcționarea fabricii propriu-zise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău