Producătorii cer ca prețul de achiziție al merelor să fie echivalent cu cel regional

  • 13 Septembrie 2019 13:40
Producătorii cer ca prețul de achiziție al merelor să fie echivalent cu cel regional

Mai mulți producători din țară au solicitat un preț de achiziție a merelor la procesare egal cu prețul oferit pe piețele regionale.

Acesta și alte subiecte au fost discutate de membrii Consiliului pe filiera de produs ”Legume - Fructe proaspete și procesate”, care s-au întrunit joi, 12 septembrie, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, unde au participat și reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, transmite MOLDPRES.

Producătorii au menționat că în Ucraina, România și Polonia prețul de achiziție la procesare este de circa 10-12 eurocenți. De asemenea, aceștia au acuzat procesatorii din țară că ar avea "o înțelegere în acest sens și oferă un preț de achiziție per kg de mere, mult mai mic comparativ cu cheltuielile de producere”.

În acest context, drept soluție pe termen scurt, ministrul de resort, Georgeta Mincu, a propus procesatorilor și producătorilor, reprezentanților ministerelor implicate,  să prezinte o listă de prețuri de pe piețele regionale, iar membrii Consiliului pe filiera de produs să convină asupra unui preț de referință.

O altă soluție pentru susținerea producătorilor de mere ar fi identificarea posibilităților de procesare a fructelor pentru livrarea sucului în mai multe instituții publice  - de învățământ, spitale, ale forțelor armate și penitenciare.

Totodată, în perioada imediat următoare, Asociația ”Moldova Fruct” va prezenta proiectul ”Un măr pe zi pentru fiecare elev”. De asemenea, producătorilor li s-a recomandat să consulte oportunitățile programelor și granturilor oferite de partenerii de dezvoltare, pentru a construi în țara noastră o fabrică de procesare a fructelor.

Toate subiectele discutate și propunerile lansate au fost indicate într-o scrisoare adresată Guvernului, Comisiei parlamentare de profil și Consiliului Concurenței.

În martie curent, la adunarea sa generală, Asociația “Moldova Fruct” a înaintat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului un șir de propuneri, între care mărirea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, intensificarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri, inclusiv negocierea unor cote de import a merelor, fără taxe, cu Republica Arabă Egipt, asigurarea numărului suficient de autorizații de transport, precum și aprobarea Programului „Mere în școli”.

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” întrunește peste 170 de membri. Este cea mai reprezentativă asociație, care își orientează activitatea spre dezvoltarea sectorului horticol din Republica Moldova și promovarea intereselor membrilor săi.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău