Procurorul general interimar, Ion Munteanu: „La 11 mii de cauze penale și contravenționale lucrează doar 30 de judecători”

  • 04 Noiembrie 2022 08:50
Procurorul general interimar, Ion Munteanu: „La 11 mii de cauze penale și contravenționale lucrează doar 30 de judecători”

Lipsa de judecători este motivul de bază al tergiversării dosarelor în instanțele de judecată. Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a explicat că judecătorii au de examinat mii de cauze atât penale, cât și contravenționale, iar prioritate au cauzele contravenționale întrucât neexaminarea lor timp de 2 luni duce la sancționarea disciplinară a judecătorilor. Din acest motiv, cauzele penale se tărăgănează în instanțe, iar societatea percepe acest fenomen drept o injustiție, notează IPN.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, spune că procurorii au expediat în instanță mii de cauze penale, multe dintre ele pe numele demnitarilor corupți, însă societatea nu vede finalitate pe aceste dosare, întrucât ele bat pasul pe loc în instanțele de judecată. Șeful interimar al Procuraturii Generale spune că dacă ar exista condamnări definitive pe multe dintre aceste cauze, statul ar obține milioane de lei din confiscarea averilor.

„Prioritatea numărul 1 este clarificarea dosarelor în instanțele de judecată. Opinia societății cu referire la impunitate este cauzată de tergiversarea la nesfârșit a acestor cauze penale. Să nu credeți că avem puține cauze penale pe rolul instanțelor de judecată în care sunt vizați demnitari. La judecătoria Buiucani, astăzi se află peste 5000 de cauze penale dintre care 1000 sunt cauzele penale ale Procuraturii Anticorupție și PCCOCS. Multe dintre ele sunt cauze de rezonanță, pe numele unor demnitari, fiind vorba de prejudicii enorme. Doar pe cauzele Procuraturii Anticorupție și PCCOCS sechestrul aplicat depășește 330 de milioane de lei. Sunt bani pe care statul, eventual, ar trebui să-i încaseze, plus eventuale pedepse sub formă de amendă”, a spus procurorul general interimar Ion Munteanu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Procurorul general interimar spune că judecătorii dau prioritate cauzelor contravenționale. Potrivit legii, dacă acestea nu sunt examinate la timp, judecătorii sunt pasibili de sancțiuni.

„La toate aceste cauze penale, judecătorii au în gestiune cauze contravenționale. Judecătorii nu vor da prioritate cauzelor penale atât timp cât ei riscă sancțiuni disciplinare pentru faptul neexaminării la timp a cauzelor contravenționale. De asta și așteptăm în continuare condamnări pe cauze de corupție. La Judecătoria Buiucani sunt pe rol în jur de 6000 de cauze contravenționale, și alte 5000 de cauze penale, la un număr de 30 de judecători care sunt zilnic la muncă. Dacă timp ce 2 luni nu se examinează cauzele contravenționale, judecătorii primesc sancțiune disciplinară. Iată de ce dosarele Procuraturii Anticorupție stau la rând. Cauze pentru fapte de corupție mai puțin grave stau pe rol din 2015”, a mai spus Ion Munteanu.

Ion Munteanu a devenit procuror general interimar prin decretul președintelui Maia Sandu semnat la 12 octombrie. Anterior, Ion Munteanu a deținut funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău