Procurorul General, în plenul Parlamentului: „Scrutinul din 2025 nu va fi simplu. Schemele de corupere electorală sunt regândite și readaptate”
-
12 Decembrie 17:19
Astăzi, 12 decembrie, în Parlament au fost audiați șefii instituțiilor responsabile cu privire la fraudele electorale care au avut loc în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican privind integrarea europeană. Mai multe cauze penale referitoare la schema prin care au fost corupți alegătorii au ajuns deja în judecată, iar alte zeci de cauze urmează a fi expediate în instanță. Atacurile masive asupra independenței și suveranității Republicii Moldova au început încă în 2022, iar Federația Rusă va încerca să obțină controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova anul viitor, când urmează să aibă loc alegeri parlamentare, au atenționat șefii SIS și ai Procuraturii, transmite Radio Chișinău.
Procurorul general Ion Munteanu a declarat în Parlament că 14 cauze penale privind coruperea electorală în privința a 19 persoane au ajuns deja în instanța de judecată. Alte zeci de cauze investigate de procurori urmează a fi la fel expediate in instanța de judecată. Ion Munteanu a anunțat că Procuratura se află la etapa finalizării probelor. În mai puțin de o lună, au fost deschise 84 de dosare penale legate de procesul electoral, dintre care 70 pentru coruperea electorală, unul pentru falsificarea voturilor și 3 pentru gestionarea ilegală a fondurilor partidelor. Procurorul general a atenționat, totodată, că se așteaptă la interferențe majore și în alegerile parlamentare, care urmează la vară.
„O generalizare totală a activității organelor de urmărire penală pe cauze, care ar implica sau afecta într-un mod sau altul procesul electoral, au fost desfășurate în mai puțin de un an peste 100 de percheziții. Au fost rezultate cu ridicări de tehnică de calcul de tipul sutelor de telefoane, tablete și calculatoare.
Vreau să aduc la cunoștință publicului că nu vom avea un exercițiu mai simplu anul viitor în ceea ce înseamnă asigurarea votului liber exprimat. Deci, schemele de corupere electorală sunt regândite, remodelate și readaptate. Dacă noi inițial încercam și pescuiam genți de bani, pe care le-ați văzut de fiecare dată când făceam publice informațiile, la moment cauzele penale care pleacă în judecată sunt despre banii transferați. E vorba de transferuri bancare prin aplicații care nici măcar nu sunt funcționale pe teritoriul Republicii Moldova și, fizic, ele nu pot fi urmărite”, a subliniat Ion Munteanu.
Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a raportat în plenul Parlamentului că, în primul trimestru al anului 2024, la Moscova a fost creat un centru operațional pentru coordonarea unui grup criminal organizat care vizează Republica Moldova. Acesta este protejat de autoritățile ruse și condus de Ilan Șor, care a obținut cetățenia rusă și acces la infrastructura financiară și informatică a Federației Ruse. Grupul folosește entități juridice ruse pentru a desfășura atacuri hibride. Una dintre platformele principale este organizația „Evrazia”, condusă de fostă contabilă a partidului „Șor”, Nelli Parutenco, iar Șor finanțează astfel acțiuni subversive în Moldova.
„Evaluăm că implicarea factorului de conducere a Dumei ruse în proiectul Eurasia are drept obiectiv intenția Kremlinului de a testa această metodă și platformă în Republica Moldova, cu scopul de a o extinde ulterior și în alte state din cadrul CSI. Conform datelor noastre, cel puțin o filială a organizației deja activează și în alt stat. Obiectivele activităților realizate pe teritoriul Republicii Moldova de către Brazilia includ proiectarea de soft power, promovarea conceptului Russkii Mir, cooptarea tinerilor și organizarea vizitelor acestora în Federația Rusă sub paravanul acestor activități sociale. De asemenea, se urmărește identificarea și atragerea persoanelor predispuse la acțiuni de destabilizare, în vederea deturnării parcursului european al Republicii Moldova. Totodată, se încearcă eludarea sancțiunilor internaționale prin intermediul organizațiilor intermediare și utilizarea acestora ca platforme de finanțare ilegală a partidelor politice”, a spus Alexandru Musteață.
150 de persoane au statut de bănuit în dosare privind coruperea electorală, printre care consilieri municipali, viceguvernatori, funcționari. Directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandru Pînzari a comunicat că CNA a aplicat sechestre în valoare de peste 57 de milioane de lei și urmează să transmită în instanța de judecată încă șase cauze penale inițiate pentru corupere electorală.
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat în plenul Parlamentului că 140 mii de persoane au fost implicate în cazul schemei de finanțare ilegală, documentate direct prin sistemul PSB, dar numărul celor implicați este mai mare. Poliția a identificat peste 1,4 milioane de contacte directe cu PSB. Schema implică partide parlamentare și extraparlamentare, având grupări administrative, financiare, economice, ecleziastice și grupuri de tineri instruiți pentru destabilizări. Pentru coordonarea rețelei erau folosite 170 de canale Telegram și 98 de boți.